Vrouw is niet behulpzamer dan de man

Vrouwen staan te boek als socialer, vriendelijker en behulpzamer dan mannen. Maar zijn ze dat ook? Nee!

Die conclusie trekken onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam in een onderzoek dat verschenen is in het blad Psychological Bulletin. Voor hun onderzoek werkten ze samen met onderzoekers uit Washington en Singapore. Een mooie internationale studie is het resultaat.

Collectief belang
De wetenschappers bestudeerden 272 onderzoeken waar meer dan 31.000 mensen aan deelnamen. De proefpersonen kwamen uit achttien verschillende landen en werden in het onderzoek allemaal onderworpen aan een sociaal dilemma. Dat wil zeggen dat ze moesten kiezen tussen hun eigen belang en het belang van de groep. “Van het persoonlijk belang word je alleen zelf beter, van het collectief belang wordt de groep als geheel beter,” legt onderzoeker Daniel Balliet uit. “Als iedereen een egoïstische keuze maakt, komt iedereen er slechter van af dan wanneer iedereen in het belang van de groep handelt.”

WIST U DAT…

…mensen elkaar niet helpen bij een tekort aan informatie?

Even behulpzaam
Mannen en vrouwen bleken over het algemeen even behulpzaam te zijn. Maar dat was wel afhankelijk van de samenstelling van de groep. Mannen die in een mannengroep zaten, hielpen elkaar sneller dan vrouwen die alleen maar met vrouwen te maken hadden. Vrouwen waren weer veel behulpzamer als de groep uit mannen en vrouwen bestond.

Vroeger
De onderzoekers denken die verschillen te kunnen verklaren aan de hand van de geschiedenis van de mens. “Het is voor mannen altijd succesvoller geweest om in het belang van de groep te handelen. “Tijdens de jacht of in oorlog of strijd werkt het beter als mannen samenwerken, dan als ze hun eigen hachje proberen te redden. Bij vrouwen lag dat anders: die bevonden zich vaak in groepen rondom één polygame man: dan is het belangrijker om jezelf te laten gelden, dan om samen te werken.”

Dat gemengde groepen andere resultaten opleveren, is volgens de onderzoekers niet zo heel gek. Mensen zouden in gemengde groepen weer in stereotyperingen vervallen. Vrouwen zijn dan behulpzaam, omdat mannen op zoek zijn naar een lieve, behulpzame vrouw. Mannen zijn wat minder coöperatief, omdat vrouwen een sterke man zoeken.

Bronmateriaal

Persbericht VU
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Álvaro Canivell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd