Vrouw en homo onthouden gezichten het best

Het is allang bekend dat vrouwen veel beter in staat zijn dan mannen om gezichten en bijbehorende namen te onthouden. Maar een recent onderzoek hiernaar leverde toch verrassende resultaten op: mannen bakken er niks van, maar vrouwen en homo’s onthouden gezichten feilloos.

Psycholoog Jennifer Steeves stelde een groep proefpersonen samen met daarin homoseksuele mannen en heteroseksuele mannen en vrouwen. Alle proefpersonen kregen foto’s van tien gezichten te zien en moesten deze onthouden. De foto’s waren in zwartwit en de meest opvallende kenmerken waar mensen gezichten aan onthouden, waren verwijderd. Denk bijvoorbeeld aan de oren, het haar en vlekjes.

Score
Vervolgens werden de tien foto’s met vijftig andere foto’s gemengd en stuk voor stuk enkele milliseconden op een scherm geprojecteerd. Wanneer de proefpersonen een gezicht voorbij zagen komen dat ze herkenden, moesten ze op de knop drukken. De heteroseksuele mannen deden het hopeloos slecht in het onderzoek. De heteroseksuele vrouwen en homoseksuele mannen bleken vrijwel gelijk te scoren en veel meer gezichten onthouden te hebben.

Genen
Hoe kan dat? Volgens de onderzoekers zit het allemaal in de genen. Alle mensen worden geboren met genetische kenmerken die onder meer bepalen of iemand links of rechts is en welk deel van de hersenen dominant is bij het verwerken van taal. Geslacht en oriëntatie lijken deze kenmerken deels te bepalen, zo blijkt uit onderzoek. Zo hebben homoseksuele mannen een 39 procent grotere kans om linkshandig te zijn dan heteroseksuele mannen.

Hersenhelft
Alles wijst erop dat ook het herkennen van gezichten door een genetische aanpassing in het brein van de homoseksuele man mogelijk wordt gemaakt. In tegenstelling tot heteroseksuele mannen gebruiken homoseksuele mannen beide hersenhelften tegelijkertijd. Door de helften samen te laten werken, kan informatie sneller en beter worden opgeslagen. Het is nog niet helemaal duidelijk of deze aanname echt waar is. Daarvoor zal eerst een MRI-scan gedaan moeten worden.

Is het dan straks mogelijk om op basis van een MRI vast te stellen of een man homo of hetero is? De onderzoekers weifelen. Vooroordelen en schending van de privacy lijken uit zo’n toepassing voort te komen. Wel kunnen wetenschappers door middel van een MRI meer te weten komen over geaardheid. Jarenlang is homoseksualiteit verkeerd geïnterpreteerd. Sommigen zien het als een ziekte. Anderen als een afwijking in de hersenen. Maar wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan het begrijpen van de oorsprong en het ontstaan van seksuele voorkeuren. En dat kan zeker geen kwaad.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd