Vroeggeboorte lijkt stempel op persoonlijkheid te drukken

couveuse

Kinderen die veel te vroeg geboren worden, hebben een grotere kans om als volwassenen neurotisch en introvert te zijn.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat volwassen die veel te vroeg geboren werden (na 32 of minder weken zwangerschap) en/of een laag geboortegewicht hadden (lager dan 1500 gram) een grotere kans hadden autistisch gedrag te vertonen. Onduidelijk was echter altijd of een vroeggeboorte en laag geboortegewicht ook invloed heeft op andere persoonlijkheidskenmerken. Een nieuw onderzoek schept nu meer duidelijkheid.

WIST JE DAT…

…Nederlandse baby’s meer lachen dan Amerikaanse baby’s?

Het onderzoek
Wetenschappers bestudeerden de gegevens van Duitsers die in 1985 of 1986 geboren waren. Ze vergeleken de gegevens van kinderen die te vroeg geboren waren en/of een zeer laag geboortegewicht hadden met de gegevens van kinderen die op tijd geboren waren en een normaal geboortegewicht hadden. Ook werd er contact gezocht met deze mensen op het moment dat zij 26 jaar oud waren: ze ondergingen een testje waarmee hun persoonlijkheidskenmerken konden worden vastgesteld.

Neurotisch
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die te vroeg geboren waren en/of een laag geboortegewicht hadden een verhoogde kans hadden om als volwassene introvert en neurotisch te zijn. Ook namen deze volwassenen liever geen risico’s.

Samen wijzen deze persoonlijkheidskenmerken op een ‘sociaal teruggetrokken persoonlijkheid’, zo stellen de onderzoekers. Heel concreet maken deze mensen zich snel zorgen, zijn ze minder communicatief, minder sociaal betrokken en minder geïnteresseerd in het nemen van risico’s. Maar hoe komt dat? “Het is waarschijnlijk het resultaat van veranderingen in hun hersenstructuur en -functioneren die te wijten zijn aan een mengelmoes van veranderingen in de hersenontwikkeling die verband houdt met vroeggeboorte en prenatale en neonatale factoren.” Zo zouden te vroeggeboren kinderen op de intensive care waar ze na hun geboorte terechtkomen aan veel stressfactoren worden blootgesteld. Ook zouden hun ouders – door de vroeggeboorte – geneigd zijn om overbezorgd te zijn.

Bronmateriaal

"Very early birth linked to introversion, neuroticism, and risk aversion in adulthood" - British Medical Journal (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Patrick Hayes (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd