Vrijwilligers ontdekken aardscheerder

Voor het eerst hebben amateur-astronomen die deelnemen aan het SSA-programma een asteroïde nabij de aarde ontdekt.

SSA staat voor Space Situational Awareness. Zo’n twintig vrijwilligers nemen aan dit programma deel en analyseren beelden van een telescoop op Tenerife. “Beelden worden naar het hele team gestuurd en iedereen kan zo de ontdekker zijn van een nieuwe asteroïde,” stelt Detlef Koschny. Hij stuurt het SSA-programma aan.

Aardscheerder
Vrijwilliger Rainer Kracht ontdekte de aardscheerder op beelden die eind september werden gemaakt, zo meldt ESA. De asteroïde heeft de naam 2011 SF108 gekregen. De asteroïde gaat de boeken in als een aardscheerder. Dat betekent dat deze relatief dicht bij de aarde staat en eventueel op aarde kan inslaan. Tussen de aarde en de asteroïde bevindt zich zo’n 30 miljoen kilometer. ESA bestempelt de asteroïde dan ook als ongevaarlijk.

WIST U DAT?

…u ook uw steentje bij kunt dragen aan de wetenschap? Bijvoorbeeld door te helpen met de zoektocht naar het Higgs-deeltje of ET.

Belangrijk
Het is niet de eerste keer dat vrijwilligers van het SSA-programma een asteroïde ontdekken. Sterker nog: meneer Kracht heeft er al zo’n 46 ontdekt. Wat wel nieuw is, is dat een asteroïde zo dicht bij de aarde wordt ontdekt. De ontdekking laat zien dat amateur-astronomen van groot belang zijn voor de wetenschap. Wetenschappers hebben op eigen houtje zo’n 8000 aardscheerders ontdekt. Maar naar verwachting zijn er nog duizenden die onopgemerkt zijn gebleven. En sommige aardscheerders kunnen gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat ze zo spoedig mogelijk worden gevonden. De wetenschap kan dat niet alleen.

ESA gaat het SSA-programma volgend jaar mogelijk uitbreiden met nog meer telescopen en vrijwilligers. Naar verwachting kunnen zo enkele aardscheerders per week worden ontdekt.

Bronmateriaal

"Near-earth asteroïd discovered via crowdsourcing" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd