Vriespunt van water? -48 graden!

We hebben op school allemaal geleerd dat water bevriest bij 0 graden. Maar het ultieme vriespunt van water is lager, zo blijkt.

Nee, de schoolboeken hoeven heus niet allemaal herschreven te worden. Water met vuiltjes erin bevriest onder normale omstandigheden nog steeds als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Onzuiverheden
Onderzoeker Valeria Molinero legt het even uit. “Als je vloeibaar water hebt en je wilt dat het ijs wordt, dan moet je eerst een kleine kern of een zaadje van ijs vormen. De vloeistof moet het leven schenken aan ijs.” Wat kan dienst doen als die zaadjes? Nou, onzuiverheden (of vuiltjes) in het water.

Puur
De onderzoekers richtten zich in hun onderzoek op water dat die ‘zaadjes’ niet heeft. Oftewel: puur water. En uit hun studie blijkt dat dit zelfs bij extreem lage temperaturen nog vloeibaar kan blijven.

Als dit pure water gekoeld wordt en tegen het vriespunt zit aan te hikken, dan komt het in een nieuwe staat terecht. Dat is een staat tussen vloeibaar en bevroren. Maar dat duurt maar heel kort. Het is dus best lastig om het exacte vriespunt van zuiver water aan te wijzen. Maar de onderzoekers denken dat het gelukt is. Ze moeten concluderen dat zuiver water bij -48 graden Celsius bevriest, zo meldt het blad Nature.

Bronmateriaal

"Water's ulimate freezing point" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steven Depolo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd