Vriendschap blijkt genetische basis te hebben

Het is allang bekend dat mensen hun partner onder meer op basis van genetische kenmerken kiezen. Maar hoe zit dat met ‘gewone’ vrienden? Onderzoeker James Fowler zocht het uit en trekt opvallende conclusies. Zo beschikken goede vrienden over het algemeen over eenzelfde DRD2-gen. Dit gen bepaalt onder meer onze neiging om veel of weinig alcohol te nuttigen.

Fowler verzamelde 6000 proefpersonen. Het ging om 3000 setjes van twee: elke keer twee goede vrienden. De onderzoeker vergeleek de genen van de proefpersonen met elkaar en ontdekte dat er sterke overeenkomsten waren tussen het DRD2-gen van twee vrienden.

Gezelliger
Dat is ergens logisch, zo redeneert de onderzoeker. Als twee vrienden een even sterke (of zwakke) neiging hebben om alcohol te drinken dan maakt dat het in de kroeg een stuk gezelliger.

WIST U DAT…

Verschillend
Maar er was nog een gen dat eruitsprong. Het CYP2A6-gen. Goede vrienden hadden opvallend vaak een verschillende versie van dit gen. En dat is opmerkelijk, want dit gen bepaalt onder meer of iemand een open persoonlijkheid heeft. Waarom dit verschil optreedt, is vooralsnog onduidelijk.

De resultaten geven een nieuwe kijk op vriendschap, maar ook op alcoholisme. Wanneer mensen die geneigd zijn om veel alcohol te drinken ook vrienden kiezen die wel een glaasje lusten, dan lijkt het erop dat mensen zowel genetisch als sociaal worden aangemoedigd om te drinken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd