Vrienden houden mens in leven

Weinig vrienden hebben, is net zo bedreigend voor de overlevingskansen als vijftien sigaretten per dag roken. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Ze baseren hun conclusie op een analyse van bijna 150 onderzoeken omtrent overleven en sociale netwerken.

Uit het onderzoek blijkt dat een netwerk bestaande uit goede vrienden en buren de overlevingskans gemiddeld met 50 procent vergroot. Volgens de onderzoekers dwingen vrienden ons ertoe om goed voor anderen te zorgen en daardoor zorgen we ook beter voor onszelf. “Wanneer iemand bij een groep hoort en zich verantwoordelijk voelt voor andere mensen dan vertaalt dat zich in het nemen van minder risico’s,” vertelt onderzoeker Julianne Holt-Lundstad. “Ook zorgen mensen dan beter voor zichzelf.”

Gevaar
Tegelijkertijd waarschuwen de wetenschappers voor de gevaren van deze tijd: sociale netwerken vallen door carrièredrang uiteen. En dat is kwalijk. Het verlies van sociale contacten heeft namelijk dezelfde invloed op onze gezondheid als overgewicht of een tekort aan beweging.

De wetenschappers bestudeerden diverse onderzoeken waaraan in totaal 300.000 mensen van vier continenten deelnamen. De mensen met een sterk sociaal netwerk deden het aanzienlijk beter dan mensen zonder veel vrienden. Opvallend genoeg gold dat voor alle proefpersonen en niet alleen voor ouderen. “Relaties beschermen ons op alle leeftijden,” concludeert onderzoeker Timothy Smith.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd