‘Leuke collega’s verlengen uw leven’

Mensen die leuke, vriendelijke collega’s hebben, leven langer. Dat concluderen wetenschappers van de Tel Aviv Universiteit.

De onderzoekers bestudeerden 820 gezonde Israëlische volwassenen. De proefpersonen hadden de meest uiteenlopende beroepen. Gemiddeld werkten ze 8,8 uur per dag.

Enquête
De proefpersonen vulden een enquête in over hun werk en de maatschappelijke ondersteuning die ze ontvingen. Zo kwam er onder meer aan de orde of de collega’s behulpzaam waren. Alle proefpersonen werden in de periode tussen 1988 en 2008 gevolgd. In die periode stierven 53 deelnemers.

WIST U DAT…

Langer leven
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die aangaven leuke collega’s te hebben langer leefden. Zelfs nadat de wetenschappers eventuele gezondheidsrisico’s als een hoge bloeddruk, leeftijd en cholesterol in hun onderzoek hadden meegenomen, bleken de leuke collega’s een belangrijke factor te zijn.

De baas
Grappig detail: mensen die een goede relatie met hun baas hadden, leefden niet langer. Blijkbaar geldt het dus alleen voor collega’s.

Het is niet voor het eerst dat blijkt dat werkomstandigheden een grote invloed hebben op de gezondheid. Zo is uit eerdere studies al gebleken dat in sommige gevallen werkloosheid beter is voor de gezondheid dan een baan. En overwerken blijkt slecht voor het hart.

Bovenstaande foto is gemaakt door Thomas Cunningham (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd