Vrachtwagenchauffeur kan niet gezond leven

Vrachtwagenchauffeurs willen wel gezond leven, maar kunnen dit niet. Dit blijkt uit een onderzoek van Nederlandse wetenschappers. Het is de taak van de werkgever en de branchevereniging om een gezonde leefstijl onder vrachtwagenchauffeurs meer te stimuleren. Bijvoorbeeld door wegrestaurants uit te rusten met sportfaciliteiten.

“Gezondheid is voor veel chauffeurs erg belangrijk. Sommigen hebben behoefte aan sportfaciliteiten en gezonde voeding onderweg”, vertelt Inge Van Bogerijen van de Universiteit Utrecht. “Echter, door lange werkdagen en onregelmatige werktijden ontbreekt de tijd om te sporten. Daarnaast maken het zittende karakter van het beroep en het gebrek aan sportfaciliteiten onderweg het voor veel chauffeurs lastig om een actieve leefstijl te realiseren. Ook het eenzijdige aanbod van voeding in de wegrestaurants heeft een directe negatieve invloed op de gezondheid van de chauffeurs.”

Kortom, rust wegrestaurants uit met sportfaciliteiten. Of zorg ervoor dat wegrestaurants meer gezonde producten verkopen. Van Bogerijen vindt dat de vakbond, branchevereniging en overheid de eerste stap moeten zetten. “Zij moeten kijken naar de ongezonde werkstructuur en de lange werktijden die toe te schrijven zijn aan het lage salaris en de aard van het transportwerk.”

De vervoer- en transportbranche wordt gekenmerkt door relatief veel werknemers die bovengemiddeld scoren op overgewicht en beweegarmoede. Het zijn veelal 50-plussers met een laag sociaaleconomische status. Omdat bewegingsarmoede op het werk leidt tot gezondheidsrisico’s en productiviteitsverlies, houden bedrijven zich steeds meer bezig met gezondheidsstimulering op het werk. De vervoer- en transportbranche behoort tot de zogenaamde risicobranches.

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd