Vormt er een atmosfeer op Rosetta’s komeet 67P/C-G?

komeet-67P

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko komt iedere dag dichter bij de zon in de buurt, waardoor er steeds meer activiteit plaatsvindt. Zo warmt de komeet op, waardoor ijs op het oppervlak begint te sublimeren. Op een nieuwe foto van de Rosetta-ruimtesonde is goed te zien dat de komeet gas- en stofdeeltjes loslaat. De foto is gemaakt op 20 november.

De Rosetta-ruimtesonde blijft tot 2015 bij de komeet om te zien hoe 67P/C-G transformeert. Dit is uniek, want nog nooit eerder is een komeet zo lang en van zo dichtbij in de gaten gehouden. Er is een goede kans dat we een tijdelijke atmosfeer zien ontstaan rondom deze komeet.

Dunne atmosfeer
“We zien nu al aanwijzingen voor een dunne atmosfeer dicht bij het oppervlak van komeet 67P/C-G”, vertelt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in een persbericht. “Kijk maar eens goed naar het verlichte oppervlak van de komeet. Overigens kan dit ook verstrooiing van het licht zijn. Verder zijn er witte bolletjes te zien op de foto. Dit zijn waarschijnlijk kleine objecten – zoals gasdeeltjes – in de omgeving van de komeet.”

Overbelicht
ESA publiceerde tevens een overbelichte foto van Rosetta’s komeet, waarop de gas- en stofdeeltjes en de flinterdunne atmosfeer nog beter te zien zijn. Bekijk deze foto hier!

En Philae?
Hopelijk dat in 2015 de Philae-lander op de komeet actief wordt. Wetenschappers vermoeden dat Philae in de zomer van 2015 weer contact gaat zoeken met Rosetta. Dan zijn de temperaturen hoog genoeg om de oplaadbare batterij aan boord van Philae op te laden. Duimen maar!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd