Vorm van gezicht kan voorspellen hoe voetballer tijdens WK presteert

gezicht

Welke topvoetballer gaat tijdens een groot eindtoernooi de meeste overtredingen en doelpunten maken? Nieuw onderzoek suggereert dat dat vrij eenvoudig te voorspellen is. Je hoeft daarvoor alleen maar naar de structuur van het gezicht van de voetballer te kijken.

Onderzoekers van de University of Colorado Boulder bestudeerden de gezichten van zo’n 1000 voetballers afkomstig van de 32 landen die tijdens het WK in 2010 in actie kwamen. Ze richtten zich daarbij op de verhouding tussen de breedte en hoogte van het gezicht (FHWR: facial-width-to-height-ratio). Deze verhouding wordt bepaald door de afstand tussen de jukbeenderen te delen door de afstand tussen de bovenlip en bovenzijde neus.

Het onderzoek levert opvallend eenduidige conclusies op. Middenvelders en aanvallers met een hoge FHWR (zie het plaatje hierboven) bleken vaker overtredingen te begaan. En aanvallers met een hoge FHWR bleken vaker doelpunten te maken of assists te geven.

Het is voor het eerst dat onderzoekers kijken hoe de FHWR verband houdt met atletische prestaties van mensen afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Eerder onderzoek associeerde een hoge FHWR wel al met agressiever gedrag. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dat verband tot stand komt. Sommige onderzoekers denken dat het te maken heeft met de blootstelling aan testosteron. De hoeveelheid testosteron waar men tijdens de puberteit aan wordt blootgesteld kan invloed hebben op verschillende fysieke eigenschappen, waaronder botdichtheid, spiergroei en de vorm van de schedel.

Bronmateriaal

"Facial structure predicts goals, fouls among World Cup soccer players" - Colorado.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Keith Welker.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd