Voor op de schoorsteenmantel: print Rosetta’s komeet nu zelf!

komeet1

Wetenschappers hebben een 3D-model van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko gemaakt én de gegevens vrijgegeven die je nodig hebt om de komeet met behulp van een 3D-printer zelf te printen.

Het is niet voor het eerst dat ESA met een 3D-model komt van 67P/Churyumov-Gerasimenko: de komeet die momenteel op de voet gevolgd wordt door kometenjager Rosetta. In juli van dit jaar kwam ESA ook al met een model op de proppen. Dat zie je hieronder.

Het model dat ESA eerder dit jaar maakte. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Het model dat ESA eerder dit jaar maakte. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Het nieuwe model
Het model dat ESA nu heeft vrijgegeven, is duidelijk een stuk gedetailleerder (zie hieronder). Dat is logisch: de modellen zijn gebaseerd op waarnemingen van diverse camera’s aan boord van Rosetta. Begin augustus kwam Rosetta bij de komeet aan en sindsdien wordt de afstand tussen Rosetta en de komeet geleidelijk aan kleiner. De beelden die de kometenjager van 67P maakt, worden dan ook steeds beter.

Het nieuwe model. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Het nieuwe model. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

De harde cijfers
Het model laat een komeet zien die uit twee delen bestaat: een kop en een romp. De kop is ongeveer 2,5 bij 2,5 bij 2 kilometer groot. De romp meet 4,1 bij 3,2 bij 1,3 kilometer. De massa wordt geschat op 10^13 kg. De dichtheid op 0,4 g/cm^3. Ook weten we inmiddels dat de komeet er 12,4 uur over doet om een rondje rond zijn eigen as te maken.

Water
De komeet verliest ook steeds meer water, zo blijkt uit de laatste gegevens waar dit model op gebaseerd is. Verloor de komeet in juni van dit jaar nog ongeveer 300 milliliter waterdamp per seconde. In juli en augustus was dat één tot vijf liter per seconde. Ook dat is goed te verklaren: de afstand tussen de komeet en de zon wordt steeds kleiner, waardoor de komeet opwarmt.

Op deze foto's - die Rosetta recentelijk maakte - is goed te zien dat de komeet water verliest. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.
Op deze foto’s – die Rosetta recentelijk maakte – is goed te zien dat de komeet water verliest. Afbeelding: ESA / Rosetta / NAVCAM.

Het nieuwe model is bijzonder nuttig, omdat het alle nieuwe informatie die Rosetta de afgelopen tijd verzameld heeft tastbaar samenvat. Een leuke extra is dat je het model – als je over de juiste software en een 3D-printer beschikt – ook zelf kunt printen en Rosetta’s komeet dus in feite op de schouw kunt zetten. De benodigde bestanden vind je hier en hier.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd