Voor in uw agenda: komend weekend vallende sterren kijken!

Het kan niet op deze week: na de spectaculaire zonsverduistering van afgelopen dinsdag is het komend weekend weer tijd voor vallende sterren. De meteorenzwerm Leoniden piekt zaterdag en kan dan heel wat fraaie lichtflitsjes opleveren.

De meteorenzwerm piekt elk jaar ergens halverwege november en is het resultaat van komeet Tempel-Tutte. Toen deze komeet langs de aarde bewoog, liet deze een spoor van fijne deeltjes achter. Eén keer per jaar beweegt de baan van de aarde door dat spoor heen. De fijne deeltjes verbranden daarbij in de atmosfeer. Vanaf de aarde zien we dat als streepjes licht. In de volksmond wordt ook wel gesproken over vallende sterren, maar die term is misleidend; de lichtflitsjes hebben niets met sterren te maken.

Leeuw
De Leoniden ontlenen hun naam aan het sterrenbeeld Leeuw (Leo). De meteoren die we tijdens de piek van de meteorenzwerm zien, lijken namelijk uit dit sterrenbeeld te komen. Wie komend weekend zoveel mogelijk meteoren wil zien, richt zich dan ook het beste op dit sterrenbeeld.

WIST U DAT…

…een maand geleden ook al een meteorenzwerm piekte?

Weer
Of de Leoniden komend weekend vanuit Nederland werkelijk goed te zien zijn, blijft nog even spannend. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het weer. Vooralsnog ziet het er redelijk uit: het KNMI voorspelt opklaringen voor komend weekend.

Wie in de gelegenheid is om de meteorenzwerm te bewonderen, wordt aangeraden een plekje met weinig lichtvervuiling op te zoeken. Kleed u warm aan en heb geduld: de meteoren doen de rest.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Navicore (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd