Voor het eerst met neutrino’s gecommuniceerd

Wetenschappers hebben voor het eerst met behulp van neutrino’s – deeltjes die overal dwars doorheen gaan – gecommuniceerd.

De onderzoekers stuurden een straal neutrino’s – die bijna net zo snel reizen als het licht – door zo’n 240 meter steen. De neutrino’s brachten hun boodschap – die ‘Neutrino’ luidde – keurig in een binaire code over, zo schrijven de onderzoekers in hun paper.

Dwars door planeten
En dat is toch wel een mijlpaal. Nog nooit is er namelijk met behulp van neutrino’s een boodschap overgebracht. En dat terwijl neutrino’s heel wat potentie hebben, zo legt onderzoeker Dan Stancil uit. “Door neutrino’s te gebruiken is het mogelijk om tussen elke twee punten op aarde te communiceren zonder dat daar satellieten of kabels voor nodig zijn.” Het grote voordeel is niet alleen dat de deeltjes razendsnel zijn, maar zit ‘m vooral in het feit dat neutrino’s eigenlijk alles kunnen penetreren. In dit geval 240 meter steen. Maar ook water is geen probleem. En zelfs in de ruimte zouden deze deeltjes – eventueel dwars door een planeet – rechtstreeks op hun doel afgaan. Dat staat in schril contrast met de radiomagnetische golven waarmee we nu communiceren: deze reizen niet zo gemakkelijk door bijvoorbeeld water en steen heen.

Deeltjesversneller
De onderzoekers bewerkstelligden de mijlpaal met behulp van een deeltjesversneller. Het woord neutrino werd in de vorm van een binaire code verzonden. Wanneer een groep neutrino’s werd losgelaten, was dat een 1. Als er geen neutrino’s werden afgevuurd, was dat een 0. De onderzoekers waren genoodzaakt om de neutrino’s in grote groepen af te vuren, omdat ook het detecteren van neutrino’s niet gemakkelijk is. Slechts één op de tien miljard neutrino’s wordt gemiddeld opgemerkt. Met behulp van een computer werd de binaire code omgezet in woorden.

Zo werkt het. Afbeelding: University of Rochester.

U ziet: het is vrij ingewikkeld en er komt nogal wat materiaal bij kijken. De tijd waarin op grote schaal met neutrino’s gecommuniceerd wordt, kan dan ook nog wel even op zich laten wachten. “Onze huidige technologie vraagt om enorme hoeveelheden high-tech uitrusting om een boodschap met neutrino’s te communiceren, dus het is nu niet praktisch,” erkent onderzoeker Kevin McFarland. Maar de eerste stap is gezet en wie weet wordt de technologie in de toekomst een stuk laagdrempeliger.

Bronmateriaal

"Researchers Send "Wireless" Message Using Elusive Particles" - Rochester.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fermilab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd