Voor het eerst een koraalrif ontdekt bij Groenland

koraal

Canadese wetenschappers hebben bij toeval een koraalrif ontdekt voor de kust van Groenland. Het is een bijzondere ontdekking: hoewel er bij Groenland al diverse soorten koraal zijn aangetroffen, is het voor het eerst dat onderzoekers er een koraalrif hebben ontdekt.

De onderzoekers waren watermonsters aan het verzamelen toen ze op het koraalrif stuitten. Ze lieten hun instrumenten naar een diepte van 900 meter zakken, waarna diezelfde instrumenten even later totaal aan gruzelementen weer bovenkwamen. Aan de instrumenten hingen enkele stukjes koraal. “In eerste instantie waren de onderzoekers aan het vloeken en schelden toen de instrumenten kapot bleken en wilden ze de stukjes koraal terug in de zee gooien, toen ze ontdekten wat ze in handen hadden,” vertelt onderzoeker Helle Jørgensbye.

Koud en donker

Wellicht associeert u koraalriffen met tropische omstandigheden. Maar er bestaan ook koudwaterriffen. In tegenstelling tot de tropische riffen moeten deze riffen het niet van zonlicht hebben: vaak leven ze in totale duisternis. Hun voedingsstoffen verkrijgen ze door kleine dieren te vangen.

Nader onderzoek toonde aan dat het ging om een koraalrif dat zich op het continentale plat – een stukje van het continent dat onder water staat – bevindt. Het is er steil en er staat een heel sterke stroming.

“We weten al jaren dat in Noorwegen en IJsland koraalriffen bestaan en er wordt veel onderzoek gedaan naar Noorse riffen, maar we weten maar weinig over Groenland. In Noorwegen kunnen de riffen wel dertig meter hoog en enkele kilometers lang worden. De grote Noorse riffen zijn meer dan 8000 jaar oud, wat betekent dat ze waarschijnlijk begonnen met groeien nadat het ijs na de laatste ijstijd verdween. Het Groenlandse rif is waarschijnlijk kleiner en we weten nog niet hoe oud het is.”

Bronmateriaal

"Coral reef discovered off Greenland" - Aqua.dtu.dk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bedford Institute of Oceanography.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd