Voor het eerst een gloeiende schildpad ontdekt

karetschildpad

Voor de allereerste keer hebben onderzoekers een ‘gloeiend’ reptiel gespot. Het gaat om een karetschildpad die blauw licht manipuleert.

Onderzoeker David Gruber deed onderzoek nabij de Solomoneilanden toen hij de karetschildpad spotte, zo vertelt hij aan National Geographic. De schildpad ‘gloeide’: blauw licht dat op het oppervlak van de schildpad valt, wordt als een andere kleur gereflecteerd.

In gevangenschap
Gruber spotte slechts één gloeiende karetschildpad tijdens zijn trip en kon deze gedurende korte tijd volgen. Maar toen hij in contact kwam met de lokale bevolking van de Solomoneilanden kreeg hij te horen dat enkele van deze gloeiende schildpadden in gevangenschap leefden. Gruber bestudeerde deze dieren en ontdekte dat ze allemaal gloeiden en daarbij een rode kleur hadden.

Op de foto

Op de foto bovenaan dit artikel zie je een niet-gloeiende karetschildpad. De karetschildpad wordt ernstig bedreigd door de jacht op de schildpadden en hun eieren en aantasting van het leefgebied

Veel vragen
Onduidelijk is nog waarom de schildpadden gloeien. Wellicht dient de gloed als camouflage in een rif met andere gloeiende organismen. Ook zijn onderzoekers benieuwd of er elders op aarde meer van deze gloeiende schildpadden te vinden zijn. Ook is nog onduidelijk hoe de schildpadden gloeien: een deel van de gloed is wellicht te verklaren door gloeiende algen die op het schild van de schildpadden leven, maar een ander deel wordt zeker door de schildpadden zelf veroorzaakt. Hoe? Wellicht halen ze de stofjes die nodig zijn om te gloeien uit hun voedsel of produceren ze deze zelf. Ook is Gruber heel benieuwd of andere zeeschildpadden ook in staat zijn om te gloeien.

Nieuwsgierig naar de schildpad? Bekijk een filmpje van het dier op de site van National Geographic!

Bronmateriaal

"Exclusive video: first "glowing" sea turtle found" - CUNY.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Thierry Caro (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd