Voor het eerst een gevederde plantenetende dino ontdekt

dino

Wetenschappers hebben in Siberië een plantenetende dinosaurus die veren had, ontdekt. En dat is voor het eerst. De vondst suggereert voorzichtig dat wellicht alle dinosauriërs veren konden ontwikkelen.

Tot op heden hebben onderzoekers al verschillende dinosaurussen met veren teruggevonden. Maar altijd waren dat vleesetende dino’s en voorlopers van de huidige vogels. Een nieuwe vondst van een Belgisch-Russisch onderzoeksteam brengt daar verandering in. De wetenschappers ontdekten in Siberië een plantenetende dinosaurus met veren.

Kulindadromeus zabaikalicus
De onderzoekers vonden in Siberië zes schedels en meer dan vijfhonderd beenderen van de nieuwe dinosaurussoort terug. De dino – die de naam Kulindadromeus zabaikalicus heeft gekregen – was ongeveer anderhalve meter lang en had korte armen, lange achterpoten en een lange geschubde staart. Zijn schedel was kort en zijn tanden wijzen er overduidelijk op dat K. zabaikalicus planten at. Op de voor- en achterpoten troffen de onderzoekers sporen van veren aan.

De eerste veren

Onderzoeker vermoeden dat de eerste veren ongeveer 220 miljoen jaar geleden ontstonden. Deze eerste veren hadden nog het meeste weg van een soort dons. Pas veel later ontwikkelden de veren zich zo dat ze geschikt waren om mee te vliegen.

Primitief
De dinosaurus leefde ongeveer 169 tot 144 miljoen jaar geleden. Het is volgens de onderzoekers een primitieve telg van de ornitschiërs. Dit is een plantenetende orde die niet leidde tot de vogels zoals we die vandaag de dag kennen.

Schubben
Op het onderste deel van de achterpoten van de nieuwe dinosaurussoort bevinden zich zeshoekige tot ronde schubben. Het zijn wellicht veren die niet gegroeid zijn omdat ze door een mechanisme dat de ontwikkeling van veren tegenhoudt, zijn afgeremd. Wellicht was het ook dit mechanisme dat ervoor zorgde dat niet alle dinosaurussen volledig met veren bedekt waren.

Het is voor het eerst dat veren worden aangetroffen bij een plantenetende dinosaurus. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat alle dinosaurussen – zelfs de primitieve soorten – veren konden ontwikkelen.

Bronmateriaal

"Nieuwe vondst suggereert dat alle dinosauriërs veren hadden" - Natuurwetenschappen.be
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrey Atuchin.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd