Voor het eerst een miljoenpoot met meer dan 1000 poten ontdekt

De griezelige kruiper blijkt 1306 pootjes te hebben! Dat zijn er maar liefst 556 meer dan de vorige recordhouder.

Hoewel de naam ‘miljoenpoot’ doet vermoeden dat deze diertjes miljoen poten hebben, is dit zeker niet het geval. Zo was er nog nooit een miljoenpoot gevonden met meer dan 750 ledematen. Tot nu. Want onderzoekers verkondigen in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports, dat ze op een miljoenpoot zijn gestuit die wél zijn naam waar maakt.

1306 pootjes
Het is een wonderlijke ontdekking. Want voor het eerst is er een miljoenpoot gevonden die meer dan 1000 poten heeft. Sterker nog, deze griezelige kruiper blijkt te zijn uitgerust met maar liefst 1306 pootjes! Dat zijn er dus 556 meer dan de vorige recordhouder. Onderzoekers troffen het beestje aan op meer dan 60 meter onder de grond, in een boorgat, in een mijngebied in de West-Australische regio Goldfields-Esperance.

Foto van de pootjes van een mannelijke Eumillipes persephone. Afbeelding: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez, Scientific Reports

Onderzoekers hebben deze eerste miljoenpoot met meer dan duizend poten de poëtische naam Eumillipes Persephone gegeven. Deze naam is afgeleid van het Griekse woord eu- (echt), de Latijnse woorden mille (duizend) en pes (poten) en verwijst naar de Griekse godin van de onderwereld: Persephone.

Segmenten
Niet alleen hebben de onderzoekers de pootjes van Eumillipes Persephone stuk voor stuk geteld, ze hebben tevens een meetlat naast vier leden van de nieuw ontdekte soort gehouden. Hieruit blijkt dat ze lange, bijna draadachtige lichaampjes hebben, van ongeveer 0,95 mm breed en 95,7 mm lang. In totaal bestaat het wonderlijke diertje uit maximaal 330 segmenten. Ter vergelijking; de soorten die je in je eigen achtertuin aantreft, hebben er vaak maar een stuk of vijftien. Aan ieder segment zit één paar poten, wat betekent dat er in Nederland grotendeels dertigpotige miljoenpoten rondlopen.

Een vrouwelijke Eumillipes persephone met 330 segmenten en 1306 poten. Afbeelding: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez, Scientific Reports

Eumillipes Persephone is eigenlijk best een griezel. Hoewel hij over angstaanjagend veel poten beschikt, heeft hij daarentegen helemaal geen ogen. Bovendien heeft hij vrij korte pootjes en een kegelvormige kop, met daarop stekeltjes en… een snuit die wel wat weg heeft van een snavel!

Het vooraangezicht van een mannelijke Eumillipes persephone. Afbeelding: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez, Scientific Reports

Verwant
Verdere analyse suggereert dat Eumillipes Persephone ergens in de verte verwant is aan de beroemde soort Illacme plenipes, de vorige recordhouder wat het aantal pootjes betreft. Waarom ze beiden zoveel ledematen hebben? De onderzoekers vermoeden dat het grote aantal segmenten en poten hen in staat stellen om zichzelf doeltreffend door nauwe openingen te wurmen. En dat komt in de gebieden waarin ze leven en bewegen – ver onder de grond – goed van pas.

De resultaten uit deze studie benadrukken de wonderlijke biodiversiteit in de Australische Goldfields-Esperance regio. Om de impact van de mijnbouw in dit gebied op Eumillipes Persephone zo klein mogelijk te houden, zouden de onderzoekers graag zien dat er maatregelen getroffen zouden worden om het ondergrondse leefgebied te beschermen en te behouden.

Bronmateriaal

"First millipede with more than 1,000 legs discovered in Aussie mine" - Scimex

Afbeelding bovenaan dit artikel: Paul E. Marek, Bruno A. Buzatto, William A. Shear, Jackson C. Means, Dennis G. Black, Mark S. Harvey, Juanita Rodriguez, Scientific Reports.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd