Voor deze makaak is het beter dat hij geen bittere smaken proeft

  makaak

  Omdat de meeste giftige stoffen bitter smaken, is het een nadeel als je niet staat bent om bittere smaken te proeven. Tenminste..dat dachten we.

  Zoogdieren zijn doorgaans in staat om vijf smaken te detecteren: zoet, zuur, zout, umami en bitter. Het detecteren van een bittere smaak is van levensbelang: veel giftige stoffen zijn namelijk bitter. Dat zoogdieren deze herkennen, hebben ze onder meer te danken aan een receptor in de smaakpapillen die TAS2R38 wordt genoemd.

  Niet bitter
  Japanse onderzoekers bestudeerden de genen van bijna 600 Japanse makaken en ontdekten dat veel makaken geen functionele TAS2R38-receptor hebben. Ze zijn dus niet in staat om bittere smaken te proeven.

  Wist je dat…

  Betere overlevingskansen
  In eerste instantie zou je denken dat dat nadelig is. Maar volgens de onderzoekers is dat niet zo. Sterker nog: de makaken hebben dankzij het feit dat ze geen bittere smaken proeven, betere overlevingskansen.

  De afgelopen honderden jaren is de landbouw flink opgerukt in het gebied waar de makaken die geen bittere smaken kunnen proeven, leven. In het leefgebied van de makaken zijn daardoor veel kool, radijsjes en citrusplanten te vinden die stuk voor stuk van nature een bittere smaak hebben. “Dat houdt mogelijk verband met de snelle expansie van individuen die geen bittere smaken kunnen proeven onder Japanse makaken,” aldus de onderzoekers.

  Bronmateriaal

  "Savoring a bitter bite: Japanese monkeys drop their guard to survive" - Eurekalert.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Yblieb (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd