Voor de derde keer contact met Philae

  Het team van het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart heeft voor de derde keer deze week contact gehad met de Philae-lander. In totaal sprak Philae negentien minuten met Mission Control. De komeetlander verstuurde 185 datapakketten.

  Het derde contactmoment vond vandaag plaats tussen 15:20 uur en 15:39 uur. “Op dit moment is de omgevingstemperatuur nul graden Celsius, waardoor de accu warm genoeg is om energie op te slaan”, vertelt ingenieur Michael Maibaum. “Dit betekent dat Philae nu ook ‘s nachts kan werken.”

  Daarnaast ontvangt Philae alsmaar meer zonlicht. “Vanmiddag bleek dat vier van de zonnepanelen energie kregen”, vervolgt Maibaum. “De verbinding was redelijk stabiel. Er is nogmaals bevestigd dat Philae het goed doet.”

  Philae landde in november 2014 op de komeet 67P. Daarna bleef het zeven maanden stil, tot 13 juni. Toen ontving Mission Control een teken van leven van de komeetlander. Op 14 juni was er opnieuw contact. In de verstuurde datapakketten troffen ingenieurs gegevens van begin mei aan. “Dit betekent dat Philae waarschijnlijk toen al wakker was, maar geen contact met ons kon opnemen”, zegt projectleider Stephan Ulamec.

  Op dit moment vindt er een koerswijziging plaats. De Rosetta-ruimtesonde gaat iets dichter om komeet 67P draaien, namelijk op een afstand van minder dan 180 kilometer. Dit vergroot de kans op een stabiele verbinding. En pas wanneer de verbinding stabiel is, worden de tien instrumenten van Philae weer aan het werk gezet.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd