Voor in de agenda: bijzondere meteorenzwerm op 24 mei

meteorenzwerm

Zet het alvast in de agenda: in de nacht van 23 op 24 mei vallende sterren tellen! Zoals het er nu naar uitziet wacht ons dan namelijk een hele bijzondere meteorenregen die tot wel 75 meteoren per uur gaat opleveren!

De meteoren zijn het resultaat van een bezoekje dat komeet 209P/LINEAR in de negentiende en vroege twintigste eeuw aan onze regio bracht. De komeet liet stofdeeltjes achter. Onze planeet beweegt eind mei door die stofwolk heen, waarbij de stofjes in onze atmosfeer terechtkomen. Het resulteert in meteoren, in de volksmond – ietwat misleidend – ook wel vallende sterren genoemd. De streepjes licht ontstaan doordat kleine stofdeeltjes met grote snelheid in onze atmosfeer belanden. De lucht voor de stofdeeltjes warmt daarbij op en gaat gloeien.

Noord-Amerika
In de nacht van 23 op 24 mei beloven de stofdeeltjes van 209P/LINEAR een mooie show weg te geven. Die show is het best zichtbaar vanuit Noord-Amerika en piekt helaas wanneer het in Nederland dag is (en de meteoren dus niet te zien zijn). Maar dat wil niet zeggen dat deze bijzondere meteorenzwerm helemaal aan onze neus voorbij gaat. Naar verwachting zijn tussen middernacht en vier uur ’s ochtends ook een groot aantal meteoren te zien: tussen de 20 en 75 per uur. De maan komt rond half vier op en zal de waarnemingen amper hinderen.

Schattingen
Het zijn schattingen, want de stofwolk is nog nooit waargenomen en de komeet kennen we ook nog maar kort. Daardoor is het lastig om het aantal meteoren nauwkeurig te voorspellen. Wel mogen we verwachten dat de meteorenregen kort en vrij hevig is: de stofwolk is nog niet zo oud en dus nog vrij compact.

Wie de meteorenzwerm graag wil zien, moet allereerst natuurlijk hopen op helder weer. Vervolgens doet u er goed aan u warm aan te kleden en een plekje met weinig lichtvervuiling te zoeken. De meteoren zijn te zien aan de noordelijke hemel, nabij de Poolster.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd