Volwassene sterft minder snel in IJsland en Cyprus

  Als u een man in IJsland of een vrouw in Cyprus bent, dan hoeft u zich minder zorgen te maken als volwassenen in andere landen. Vrouwen in Cyprus en mannen in IJsland tussen de vijftien en zestig jaar hebben de laagste kans om te sterven.

  Hoewel de sterftecijfers onder kinderen en zwangere moeders bijna overal ter wereld dalen, geldt dit niet voor de sterftecijfers onder volwassenen. Tussen 1970 en 2010 groeide het gat tussen landen met de laagste en hoogste sterftecijfers.

  Australische en Amerikaanse wetenschappers berekenden de sterftecijfers in 187 landen. Hierbij maakten zij gebruik van verschillende bronnen, zoals enquêtes onder huishoudens en overheidsgegevens.

  Slechts een paar landen slaagden erin om de sterftecijfers de laatste veertig jaar met meer dan twee procent per jaar te dalen: Australië, Italië, Zuid-Korea, Chili, Tunesië en Algerije.

  Nederland staat op een vierde plaats in de mannelijke lijst. Na IJsland, Zweden en Malta bereiken mannen in Nederland het vaakst de leeftijd van 60 jaar. Vrouwelijke Nederlanders staan niet in de top 5.

  De sterftecijfers zijn het hoogst in Swaziland (mannen) en Zambia (vrouwen). Van elke 1.000 vijftienjarige vrouwen in Zambia halen er minder dan 400 de leeftijd van 60 jaar.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd