Volledige narcose lijkt meer op coma dan dutje

Een narcose wordt zowel door patiënten als artsen regelmatig als een vorm van slapen aangeduid. Onterecht, zo blijkt uit nieuwe onderzoek. Wetenschappers bestudeerden de hersengolven van mensen die onder volledige narcose waren en concluderen dat de activiteit in de hersenen meer weg heeft van een coma dan van een onschuldig dutje.

Onder narcose neemt de hersenactiviteit sterk af. Daardoor is de activiteit vergelijkbaar met die van iemand wiens hersenstam niet meer functioneert. “Het is een omkeerbare coma, maar het is desalniettemin een coma,” vertelt onderzoeker Emery Brown.

Controleren
Anesthesisten en chirurgen zouden dan ook niet al te lichtvoetig met de narcose om mogen gaan. De patiënt moet goed in de gaten gehouden worden. Artsen moeten de ademhaling, temperatuur en balans tussen de verdoving en andere medicijnen voortdurend controleren.

WIST U DAT…

Nieuw
De onderzoekers pleiten ook voor nieuwe narcotica. Nieuwe vormen van narcose kunnen er mogelijk voor zorgen dat mensen niet meer zo ver weg raken en toch geen pijn ervaren. Volgens Brown worden nu vaak zware verdovingen gebruikt, omdat men weet dat deze werken. Nieuwe middelen zouden wat genuanceerder moeten worden.

De studie is overigens niet alleen van belang voor mensen die operaties moeten ondergaan. Wetenschappers kunnen ook meer te weten komen over mensen die door een ongeluk in coma zijn geraakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd