Vaccineren verkleint de kans op infectie door de deltavariant met 50 tot 60 procent. En wie toch besmet raakt, draagt het virus na vaccinatie niet zo gemakkelijk over op anderen.
Inmiddels zijn steeds meer mensen gevaccineerd tegen het coronavirus. Maar niet iedereen is er gerust op. Want nu de deltavariant steeds dominanter wordt, vragen sommigen zich af of het vaccin ook werkt tegen deze gevreesde variant. Een nieuwe studie schept duidelijkheid.
De studie
In de studie bestudeerden Britse onderzoekers bijna 100.000 mensen. 0,63 procent van hen bleek het coronavirus onder de leden te hebben, wat overeenkomt met 1 op de 158. Vervolgens werden 254 monsters in het laboratorium geanalyseerd om de oorsprong te bepalen. En al deze mensen bleken besmet te zijn met de deltavariant.
Minder vatbaar
Na analyses van de testresultaten komen de onderzoekers tot een vrij geruststellende ontdekking. Want volledig gevaccineerde mensen blijken aanzienlijk minder vatbaar voor de gevreesde deltavariant. Zo hebben mensen die dubbel gevaccineerd zijn drie keer minder kans om positief te testen op het coronavirus dan niet-gevaccineerden. Al met al stellen de onderzoekers dat vaccineren de kans op infectie door de deltavariant met 50 tot 60 procent verkleint.
Minder besmettelijk
En wie toch besmet raakt, draagt het virus na vaccinatie niet zo gemakkelijk over op anderen, zo blijkt uit de studie. Dat komt volgens de onderzoekers omdat gevaccineerden minder virusdeeltjes met zich meedragen. En daarom is tevens de kans dat ze het virus doorgeven, kleiner. “Dit is een belangrijke ontwikkeling om te begrijpen hoe we het virus kunnen verslaan,” aldus onderzoeker Kelly Beaver.
Goede bescherming
De bevindingen uit de studie zijn bemoedigend. Want het betekent dat vaccinatie ook werkt tegen de gevreesde deltavariant. “De resultaten bevestigen onze eerdere gegevens die aantonen dat beide dosissen van het vaccin een goede bescherming bieden tegen besmetting,” concludeert onderzoeker Paul Elliott.
Doorbraakinfecties
Dat betekent echter niet dat volledig gevaccineerden helemaal geen COVID-19 meer krijgen. Over de hele wereld kwamen onlangs meldingen binnen van volledig gevaccineerde mensen die toch nog ziek werden. Iets wat wetenschappers overigens niet verbaast. “Er is nog steeds een risico op infectie, aangezien geen enkel vaccin 100 procent bescherming biedt,” aldus Elliot. “We weten dat dubbel gevaccineerde mensen nog steeds ziek kunnen worden van het virus.” Deze zogenoemde doorbraakinfecties waren dus wel te verwachten. Zeker met het oog op de deltavariant. “De deltavariant staat bekend als zeer besmettelijk,” aldus onderzoeker Steven Riley. “En als resultaat daarvan kunnen we uit onze gegevens op maken dat doorbraakinfecties ook plaatsvinden bij volledig gevaccineerde mensen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in hoe besmettelijk volledig gevaccineerden zijn om de situatie in de komende maanden beter te voorspellen. En onze bevindingen dragen bij aan een uitgebreider beeld.”
Al met al gaan we de goede kant op, maar is de strijd nog niet gestreden. “Het rapport van vandaag laat zien hoe belangrijk het is om je persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen door jezelf te isoleren, je te laten testen als je symptomen hebt en waar nodig mondkapjes te dragen,” aldus Sajid Javid, de Britse minister van Volksgezondheid en Sociale Zorg. Bovendien is het volgens de minister belangrijk dat iedereen zich laat vaccineren. “De vaccins zijn veilig en ze werken,” besluit hij.