Volgende week een gehele maansverduistering

  Op woensdag 15 juni vindt een gehele maansverduistering plaats. Dat resulteert in een roodkleurige maan. Een goede reden om even te kijken!

  De maansverduistering begint volgende week woensdag rond half negen. Dan is het echter nog licht in Nederland en kunt u nog niets zien. Dat verandert rond kwart voor tien. U kunt de verduisterde maan dan aan de zuidoostelijke horizon zien staan, zo meldt Stichting De Koepel. Als het wat donkerder wordt, is deze nog beter te zien.

  Geen tijd?

  Bent u woensdag niet in de gelegenheid om de maansverduistering te aanschouwen? Niet getreurd. Maansverduisteringen zijn niet zo heel erg zeldzaam. In 2015 krijgt u weer een kans om er eentje te bekijken.

  Rood
  De maan staat dan in de schaduw van de aarde en dat resulteert in een bijzonder verschijnsel. De maan wordt rood.

  Open veld
  Wie de maansverduistering goed wil kunnen waarnemen, doet er goed aan om een plekje op te zoeken waar de horizon goed zichtbaar is. De maan staat namelijk vrij laag. U heeft geen telescoop nodig. De verduistering is met het blote oog of een verrekijker te bezichtigen.

  De totale verduistering is ongeveer een uurtje zichtbaar. Iets na elven komt het eerste stukje van de maan al uit de schaduw zetten. Een half uurtje later is de halve maan alweer uit de schaduw ontsnapt. Iets over twaalven is de verduistering voorbij.

  Bovenstaande foto is gemaakt door Stichting de Koepel.

  Bronmateriaal

  Persbericht Stichting de Koepel

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd