Volgende marsrover landt in de Gale-krater

NASA heeft de knoop dan eindelijk doorgehakt. Marsrover Curiosity mag een bezoek brengen aan de Gale-krater.

De afgelopen maanden had NASA het aantal locaties waar Curiosity kon landen al teruggebracht naar twee: de Eberswalde-krater en de Gale-krater. Beide kraters waren het onderzoeken waard.

Gale-krater
Maar vandaag heeft NASA dan eindelijk bekend gemaakt welke krater Curiosity ook werkelijk met een bezoekje gaat vereren. Het is de Gale-krater geworden. De krater is zo’n 154 kilometer breed en in de krater bevindt zich een flinke berg.

WIST U DAT…

…NASA al een video heeft gemaakt waarin te zien is hoe de landing van Curiosity moet verlopen?

Leven
Curiosity moet achterhalen of de krater ooit een omgeving is geweest waar micro-organismen konden ontstaan. Uiteindelijk moet blijken of er ooit leven op de rode planeet is geweest. “Curiosity zal niet alleen veel belangrijke onderzoeksgegevens verzamelen, maar de missie zal ook dienen als een voorloper voor een bemande onderzoeksmissie naar de rode planeet,” voegt NASA-baas Charles Bolden toe.

Water
Curiosity gaat onder meer de voet van de berg in de Gale-krater bestuderen. Deze bestaat uit sedimenten die zich vormen in water. “Wat fascinerend is aan Gale is dat het een enorme krater op een hele lage plaats op Mars is,” legt NASA-medewerker John Grotzinger uit. “En we weten allemaal dat water naar beneden stroomt.”

Groter
De verwachtingen omtrent de missie zijn hooggespannen. Maar Curiosity heeft alles in zich om die verwachtingen waar te maken. De rover is niet alleen veel groter en zwaarder dan de vorige rovers, maar beschikt ook nog eens over tien apparaten om met te meten en waar te nemen.

Curiosity gaat eind dit jaar – ergens tussen 25 november en 18 december – de lucht in. De rover brengt vervolgens twee jaar op Mars door.

De foto bovenaan dit artikel laat de Gale-krater zien. Foto: NASA / JPL-Caltech / ASU.

Bronmateriaal

Persbericht NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd