Volgend supercontinent komt nabij de noordpool

Volgend supercontinent ontstaat nabij de noordpool, bestaat uit Eurazië en Amerika en heet…Amasia

In het blad Nature doen wetenschappers van de universiteit van Yale een nieuwe theorie over het ontstaan van supercontinenten uit de doeken. Volgens deze theorie vormt elk supercontinent zich op negentig graden van het geografische midden van het voorgaande supercontinent.

Supercontinenten

Wetenschappers denken dat de aarde reeds drie supercontinenten achter de rug heeft. De laatste was Pangea: dit ontstond zo’n 300 miljoen jaar geleden en Afrika was het middelpunt. Daarvoor hadden we Rodinia (één miljard jaar geleden) en Nuna (1,8 miljard jaar geleden).

Op de pool
Wat betekent dat concreet? Nou, dat het volgende supercontinent praktisch op de noordpool komt te liggen! Volgens deze theorie verdwijnen de Noordelijke IJszee en de Caribische Zee doordat het noorden en zuiden van Amerika zich richting Eurazië begeven. Eurazië en Amerika ontmoeten elkaar daarbij ergens nabij de noordpool en vormen samen het supercontinent ‘Amasia’ (een samensmelting van America en Eurasia). De onderzoekers baseren hun nieuwe theorie op een analyse van gesteenten. Ze stelden de magnetische oriëntatie van de gesteenten vast.

Oude theorie
De theorie van de onderzoekers staat haaks op eerdere theorieën over supercontinenten. Volgens deze theorieën ontstaan supercontinenten of 0 of 180 graden ten opzichte van het geografische centrum van het vorige supercontinent. Volgens deze theorieën zou het eerstvolgende supercontinent ertoe leiden dat de Atlantische Oceaan verdwijnt en dat het supercontinent op de plaats van Afrika komt te liggen. Of het tegenovergestelde gebeurt en de Stille Oceaan verdwijnt en het supercontinent verschijnt aan de andere kant van de globe.

Het ontstaan van een supercontinent. Afbeelding: Yale.edu.

Volgens de nieuwe theorie komt het eerstvolgende supercontinent dus nabij de noordpool te liggen. Azië of het noorden van Amerika wordt het middelpunt van het supercontinent en komt waar nu de Noordelijke IJszee zich bevindt. De twee continenten worden door een nog te ontstaan gebergte aan elkaar verbonden. Onduidelijk is hoelang het nog duurt voor het supercontinent ‘af’ is. De onderzoekers vermoeden echter dat we daar zeker nog vijftig tot tweehonderd miljoen jaar geduld voor moeten hebben.

Bronmateriaal

"As next supercontinent forms, Arctic Ocean, Caribbean will vanish first" - Yale.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Yale.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd