Volg de lancering van de eerste Falcon Heavy-raket [live]

Om 21:45 uur wordt de eerste Falcon Heavy-raket gelanceerd. Het is de zwaarste operationele raket. De lancering is hier live te volgen.

Live stream via YouTube

De live stream is begonnen. Naast deze live stream schrijven we straks een live verslag over de ontwikkelingen.

Wat gaat SpaceX vanavond lanceren?
– De krachtigste operationele raket van dit moment. Alleen de allang gepensioneerde Saturn V-maanraket en de Russische Energia waren krachtiger. De Falcon Heavy-raket kan zo’n 63.800 kilogram aan voorraden in een lage baan rond de aarde brengen en is krachtig genoeg om een lading van 16.800 kilogram en een lading van 3500 kilogram af te leveren op respectievelijk Mars en Pluto.
– Een auto! Aan boord van de Falcon Heavy-raket vinden we de rode Tesla van SpaceX-baas Elon Musk. En in de auto zit een dummy die in het gloednieuwe ruimtepak van SpaceX is gehesen. De auto zal naar verwachting in een baan rond de zon worden gebracht, waar deze in theorie duizenden jaren kan rondcirkelen.

Deze animatie laat zien wat ons vanavond te wachten staat. David Bowie zingt “Is there life on Mars?” Mede dankzij Musk zou het antwoord ooit wel eens “ja” kunnen zijn.

Hoe steekt deze raket in elkaar?
Het is met een hoogte van zo’n 70 meter en een breedte van 12,2 meter een flinke jongen. De raket weegt een slordige 1,4 miljoen kilogram en is opgebouwd uit een Falcon 9-raket en twee Falcon 9-boosters die samen 27 motoren herbergen.

Dit gaat er vanavond gebeuren. Eerst scheiden de twee buitenste raketten, die even later landen op het Kennedy Space Center. Buiten de atmosfeer is de middelste raket aan de beurt. Deze raket landt op een droneschip in de Atlantische oceaan.

Wat kun je ermee?
De raket is ontwikkeld om mensen de ruimte in te brengen. Mogelijk wordt de raket nog dit jaar ingezet om twee ruimtetoeristen om de maan te laten vliegen. En op termijn zou deze ook gebruikt kunnen worden om mensen naar Mars te brengen.

Wordt het spannend vanavond?
Absoluut! Elon Musk heeft er nooit een geheim van gemaakt dat deze lancering faliekant mis kan gaan. Er is jarenlang aan de raket geknutseld en er zijn ongetwijfeld heel wat simulaties en testjes uitgevoerd. Maar nog nooit heeft deze raket daadwerkelijk het luchtruim gekozen. En dus wordt het spannend. Musk heeft eerder wel eens gezegd al heel blij te zijn als de raket loskomt van het lanceerplatform en dat platform heel houdt, dus…

En als het lukt?
Dan wacht SpaceX nog een uitdaging. Het bedrijf gaat namelijk proberen om de twee boosterraketten en middelste rakettrap weer heelhuids op aarde te laten landen. Dat is niet helemaal nieuw: SpaceX is er al regelmatig in geslaagd om rakettrappen na de lancering zachtjes te laten landen (en sommige daarvan zijn zelfs alweer een tweede keer gelanceerd). Maar dit keer gaat het om onderdelen van niet één, maar drie raketten. Dus ja, ook dat wordt spannend.

Live blog

21:58
De live stream is inmiddels voorbij. Het is nog onduidelijk of de middelste rakettrap ook goed is geland op het droneschip. Daarover later meer.

21:54
Starman ❤️

21:52
Twee raketten zijn veilig naast elkaar geland. Schitterende beelden!

21:50
Een geslaagde lancering voor SpaceX. De drie raketten zijn inmiddels weer op weg naar het aardoppervlak.

21:45
En LIFT-OFF!!

21:36
Als alles goed gaat, krijgen we beelden te zien van hoe de Tesla Roadster door de ruimte vliegt. Aan boord van de Roadster bevindt zich een schijf met daarop de Foundation-serie, een zesdelige boekenreeks van Isaac Asimov. Daarnaast zijn de namen van 6.000 SpaceX-medewerkers gegraveerd.

21:29
“Als er in de laatste minuten voor de lancering er iets niet goed uitziet, dan gaan we vandaag niet lanceren”, zegt ingenieur John Insprucker van SpaceX. “Daarvoor hebben we namelijk te weinig tijd. Er wordt dan uitgeweken naar morgen.”

21:26
SpaceX is gestart met een gelikte live presentatie. Daar kan NASA nog iets van leren. Het gejoel van hysterische Amerikanen op de achtergrond is wel tamelijk irritant.

21:24
Nog 20 minuten te gaan. De live stream is begonnen!

T-minus 21 minuten!

20:00 uur
Het is de vraag of de Falcon Heavy vandaag wel gelanceerd gaat worden… De klok staat inmiddels op 21:45 uur. Nog maar een kwartier voor het einde van de launch window.

19:15 uur
Er komt een kwartiertje bij. De lancering staat gepland voor 21:05 uur. De raket moet in ieder geval voor 22:00 uur gelanceerd worden.

18:50 uur
De lancering vindt pas om 20:50 uur plaats.

18:40 uur
Het waait nog een beetje hard, dus de lancering zal iets later dan 19:30 uur plaatsvinden.

Bronmateriaal

SpaceX
Afbeelding bovenaan dit artikel: SpaceX

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd