Vanochtend elf uur Nederlandse tijd is het dan eindelijk zover: ESA gaat de kometenjager Rosetta wakker maken. Daarmee komt een einde aan een dutje dat 31 maanden duurde. En u kunt het live volgen.
Rosetta werd in 2004 gelanceerd en jaagt achter de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aan. Om bij de komeet te komen, moet de sonde snelheid maken. Om dat te doen, cirkelt deze door het zonnestelsel heen. De afgelopen 31 maanden was de afstand tussen Rosetta en de zon bijzonder groot. Om te voorkomen dat Rosetta – die op zonne-energie draait – door die grote afstand tot de zon zonder energie zou komen te zitten, moest deze zuinig met zijn energie omspringen. Vandaar dat ESA de sonde halverwege 2011 in ‘slaap’ bracht. De enige apparaten die al die tijd nog actief waren, waren enkele verwarmers en de computer.
Wakker worden!
Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en is de afstand tussen de door het zonnestelsel cirkelende sonde en de zon een stukje kleiner geworden: ‘slechts’ 673 miljoen kilometer. Rosetta beschikt nu over voldoende zonne-energie om weer volledig aan het werk te gaan. En dus gaat ESA de sonde wakker schudden.
Drukke dag
De computer aan boord van Rosetta gaat vanaf 11.00 uur Nederlandse tijd een aantal handelingen uitvoeren om het contact tussen Rosetta en de aarde te herstellen. Vervolgens zal de oriëntatie van Rosetta iets worden aangepast om er zeker van te zijn dat de zonnepanelen van de sonde direct op de zon gericht zijn. Ook zal de sonde dan zijn positie gaan vaststellen. Pas daarna wordt de transmitter aan boord van Rosetta actief en kan deze een signaal sturen naar de aarde om te laten weten dat alles in orde is. Aangezien de afstand tot de aarde meer dan 807 miljoen kilometer bedraagt, zal het 45 minuten duren voor het signaal op aarde arriveert. U ziet: Rosetta heeft een drukke dag voor de boeg en het duurt dan ook wel even voor we een eerste teken van leven mogen verwachten. ESA verwacht ergens tussen 18.30 en 19.30 uur op z’n vroegst een signaal te ontvangen. Zodra er een signaal binnen is, wordt dat direct wereldkundig gemaakt middels het twitterkanaal @ESA_Rosetta.
Negen miljoen kilometer
Als Rosetta in goede gezondheid ontwaakt, gaat ESA de verschillende instrumenten aan boord van de sonde aanzetten en testen. Dat proces kan wel enkele maanden duren. In die periode blijft Rosetta afkoersen op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De afstand tussen Rosetta en de komeet bedraagt momenteel nog zo’n 9 miljoen kilometer.
Begin mei mogen we de eerste beelden van de komeet verwachten. In november zal de sonde een lander op het oppervlak van de komeet laten zakken. Een wereldprimeur: het is voor het eerst dat een poging gedaan wordt om op een komeet te landen.
Maar voor het zover is, moet de sonde vandaag eerst nog wakker worden. Een spannend moment. ESA doet er live verslag van via deze website. En Rosetta houdt u middels haar eigen Twitterkanaal op de hoogte.
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!