Lancering Dragon-capsule uitgesteld tot dinsdag

Morgen gaat SpaceX’s Dragon-capsule eindelijk naar het internationale ruimtestation. Een historische dag, waarop de commerciele ruimtevaart eindelijk volwassen wordt.

De meeste jongvolwassenen klimmen na hun achttiende verjaardag direct achter het stuur van een lesauto, maar de Dragon-capsule pakt het grootser aan. De Dragon-capsule reist naar het internationale ruimtestation en zal zich aan het ruimtestation koppelen. Wanneer dit is gebeurt, keert de capsule weer huiswaarts. De Dragon-capsule zal met een parachute in het water landen.

De vlucht is al een keer uitgesteld, maar nu ziet het er naar uit dat de capsule daadwerkelijk gelanceerd gaat worden. De Dragon-capsule wordt zaterdagochtend 19 mei om 10:55 uur Nederlandse tijd gelanceerd. De lancering is live te volgen via NASA TV.

Echt ritje
De Dragon-capsule kan zowel voorraden als astronauten vervoeren. Dit is goed te zien op de afbeelding rechts. In 2010 werd de Dragon-capsule al met succes gelanceerd, maar een ‘echt’ ritje naar het ruimtestation kan natuurlijk niet uitblijven.

NASA
Iedereen zal morgen gespannen naar de lancering kijken. Vooral de Amerikanen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie werkt aan de opvolger voor de spaceshuttle, maar het duurt nog een tijdje voor dit ruimtevaartuig klaar is. Tot die tijd kan SpaceX Amerikaanse astronauten naar het ISS vervoeren. Hierdoor is de NASA minder afhankelijk van Rusland.

Update: zaterdag 19 mei 2012 om 17:30 uur
Op het laatste moment is de lancering van de Dragon-capsule afgeblazen. De druk in één van de raketmotoren was te hoog opgelopen. De lancering staat nu gepland voor dinsdag.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd