Volg de gehele zonsverduistering in Australië live!

Vandaag is het dan zover: er vindt een gehele zonsverduistering plaats. De verduistering is helaas alleen vanuit Noord-Australië te zien, maar dankzij de moderne technologie hoeven ook wij Hollanders er niets van te missen!

Vanavond om 20.30 uur Nederlandse tijd begint het spektakel. In Australië schuift de maan gedurende twee minuten voor de zon. Een spectaculair gezicht. Zo spectaculair zelfs dat veel mensen bereid zijn om voor die twee minuutjes naar Australië te reizen.

Live
Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd, maar ook de thuisblijvers kunnen van het spektakel genieten. Meerdere organisaties zenden de zonsverduistering namelijk live uit. De Slooh SpaceCamera zit er bijvoorbeeld bovenop. En ook hier kunt u de zonsverduistering vanuit uw luie stoel volgen.

WIST U DAT…

Weer
Hoe mooi de beelden gaan worden, is nog even afwachten. Dat is namelijk sterk afhankelijk van het weer. De mogelijkheid bestaat dat wolken het spektakel aan het oog onttrekken. De laatste weersvoorspellingen zijn echter ietsje gunstiger dan daarvoor en dus ziet het er momenteel redelijk goed uit.

Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan voor de zon heen beweegt en het licht blokkeert. Hierdoor ontstaat een schaduw op de aarde. Zonsverduisteringen vinden regelmatig plaats. Zo was er in mei nog een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Bronmateriaal

"Total eclipse of the sun" - Spaceweather.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MKcray (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd