Vogel ‘rouwt’ om zijn verloren kameraad

  Niet alleen mensen rouwen wanneer iemand onder hen komt te overlijden. Ook de westerse blauwe gaai vertoont rouwgedrag wanneer hij een dode kameraad vindt. Hoewel het op rouwen lijkt, is het dat echter niet.

  Onderzoekers hebben uitgevonden dat blauwe gaaien een apart soort rouwritueel uitvoeren wanneer één van hun vrienden komt te overlijden. Wanneer één van de gaaien het lichaam van de overleden vogel ontdekt, roept hij met een speciale lokroep de rest van de zwerm bij elkaar. Zij komen dan samen om de vogel heen staan. In de tijd die de vogels gebruiken om afscheid te nemen, gaat ook het zoeken naar voedsel op een lager pitje, soms wel tot een periode van 48 uur lang.

  Mogelijk gevaar
  De onderzoekers geven trouwens wel aan dat het niet gaat om rouwen zoals wij mensen dat doen. “Het is meer een bijeenkomst dan een rouwperiode,” mailt Teresa Iglesias aan Scientias.nl. Zij voerde het onderzoek uit voor de Universiteit van Californië. “De blauwe gaai ziet een dode groepsgenoot als een potentieel gevaar in de leefomgeving. Het samenkomen is dan ook vooral een signaal dat de andere vogels in de buurt op moeten passen voor mogelijke roofdieren in de omgeving. Het vinden van een overleden soortgenoot is een direct signaal dat er ergens gevaar op de loer ligt.” Het samenkomen kan van een paar seconden tot enkele tientallen minuten duren.

  Wist u dat…

  … er al vaker onderzoek is gedaan naar rouw binnen het dierenrijk?

  De wetenschappers plaatsten voor het experiment diverse objecten in de buurt van zwermen blauwe gaaien. Dat kon een dood stuk hout zijn, waarvan de vogels niet op of om keken. Maar er werden ook opgezette gaaien neergelegd, en dat maakte de vogels alerter. Ook toen opgezette uilen werden neergezet, werden er waarschuwingen afgegeven. Uilen zijn de natuurlijke vijanden van de blauwe gaai. Echter, toen de onderzoekers juist een opgezette gaai in rechte positie neerzette, zagen de vogels weer niets bijzonders. Dat zou erop wijzen dat de vogels alleen in actie komen wanneer het één van hun eigen soort betreft.

  Bronmateriaal

  "Western scrub-jay funerals: cacophonous aggregations in response to dead conspecifics" - ScienceDirect.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Karney Lee, U.S. Fish and Wildlife Service (cc via Public-Domain-Images.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd