Vogel ontdekt die doet alsof hij een rups is

vogel

Wetenschappers hebben een vogel ontdekt die kort nadat hij uit het ei kruipt, doet alsof hij een giftige rups is. En de vogel verdient een Oscar voor zijn optreden: het verschil is bijna niet te zien.

Is het een kuiken? Is het een rups? Hoewel die twee zelden op elkaar lijken, is dat een vraag die je je kunt stellen als je door het Peruaanse woud loopt. Daar leeft namelijk een vogel die giftige rupsen imiteert. Dat schrijven onderzoekers in het blad The American Naturalist.

Boven: een jonge vogel die behoort tot de soort Laniocera hypopyrra. Onder: de harige rups die - met name van bovenaf gezien - sprekend op het jong lijkt. Afbeelding: Santiago David Rivera (foto boven) Wendy Valencia (foto onder).
Boven: een jonge vogel die behoort tot de soort Laniocera hypopyrra. Onder: de harige rups die – met name van bovenaf gezien – sprekend op het jong lijkt. Afbeelding: Santiago David Rivera (foto boven) Wendy Valencia (foto onder).
Donzig
Het gaat om de vogel Laniocera hypopyrra. De onderzoekers stuitten op een nest van de vogel en keken vol verbazing naar de jongen die net uit het ei waren gekropen. De kuikens zien er namelijk heel bijzonder uit. Hun veren zijn donzig en hadden lange oranje ‘haren’ met witte puntjes. Daarmee zien ze er heel anders uit dan de jongen van andere vogels in dit gebied.

Rups
Waarom? Dat werd duidelijk toen de onderzoekers het gedrag van de vogel gingen bestuderen. Kort nadat de vogel uit het ei kroop, begon deze heel traag zijn kopje van links naar rechts te bewegen, op dezelfde manier als harige rupsen dat doen. En terwijl de onderzoekers zo bezig waren in het Peruaanse woud stuitten ze op een giftige, harige rups die net zo groot was als de jonge vogels en exact dezelfde kleur haren had. De puzzelstukjes vielen toen op hun plaats: de onderzoekers vermoeden dat de jonge vogels deze giftige rups imiteren om roofdieren ervan te weerhouden ze op te eten.

Het komt wel vaker voor dat organismen elkaar na-apen. Biologen hebben er ook een mooie term voor: ‘Batesian mimicry‘. Toch is de ontdekking in Peru bijzonder. Er zijn relatief weinig gewervelden bekend die aan ‘Batesian mimicry‘ doen.

Bronmateriaal

"Hidden in Plain Sight: Amazonian Bird Chick Mimics Toxic Caterpillar to Avoid Being Eaten" - Uchicago.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Santiago David Rivera.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd