Vogel met zeer gespecialiseerd gebit ontdekt

vogel gebit

De voorouders van de moderne vogels hadden tanden. En nu hebben wetenschappers voor het eerst de fossiele resten teruggevonden van een vogel met een gebit dat gespecialiseerd was in het verwerken van hele harde etenswaren.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology. Ze bestudeerden voor hun onderzoek de vogel Sulcavis geeorum. Deze vogel leefde zo’n 125 tot 121 miljoen jaar geleden in het huidige China en behoort tot de inmiddels uitgestorven vogelgroep Enantiornithes.

Sulvacis geeorum, onder een close-up van de kop. Foto's: Stephanie Abramowicz.
Sulvacis geeorum, onder een close-up van de kop. Foto’s: Stephanie Abramowicz.
Robuust
Toen de onderzoekers de tanden van S. geeorum bestudeerden, ontdekten ze iets bijzonders. De tanden van de vogel bleken veel robuuster dan die van andere vogels uit de groep Enantiornithes. Bovendien zaten er groeven in het glazuur, die de tanden waarschijnlijk nog sterker maakten, waardoor de vogels heel harde voorwerpen konden eten.

Hard dieet
Dankzij dit gespecialiseerde gebit, moet S. geeorum in staat zijn geweest om harde en taaie dieren te eten. Denk aan insecten of krabben, bijvoorbeeld. De vondst wijst erop dat sommige vogels een gebit ontwikkelden dat heel specifiek was aangepast op hun dieet.

“Terwijl andere vogels hun tanden verloren, evolueerden Enantiornithes nieuwe vormen tanden en gespecialiseerde gebitten,” stelt onderzoeker Jingmai O’Connor. “We begrijpen nog steeds niet waarom de Enantiornithes in het Krijt zo succesvol waren en vervolgens uitstierven, misschien spelen verschillen in dieet hierin een rol.” Eén ding wordt na dit onderzoek wel duidelijk: de diversiteit onder deze vroege vogels was veel groter dan gedacht.

Bronmateriaal

"First fossil bird with teeth specialized for tough diet" - Society of Vertebrate Paleontology (via Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stephanie Abramowicz.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd