Vogel kan het weer voorspellen door de luchtdruk te meten

vogel

Vogels kunnen voorspellen wat voor weer het wordt. Ze doen dat door veranderingen in luchtdruk zorgvuldig te monitoren. Vervolgens passen ze hun gedrag op basis van hun eigen weersvoorspelling aan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wetenschappers vermoeden al lang dat vogels het weer kunnen voorspellen en daarvoor gebruik maken van de luchtdruk, maar het kon maar niet bewezen worden. Onderzoekers van Western University in Canada komen nu echter met op experimenten gebaseerd bewijs dat aantoont dat vogels inderdaad op basis van de luchtdruk kunnen voorspellen wat voor weer het wordt.

De onderzoekers plaatsten de vogels daarvoor in een speciale windtunnel en simuleerden verschillende weertypen en seizoenen. “Er is veel bewijs dat dieren in het wild zich anders gedragen als het weer verandert, maar nu hebben we een experimentele demonstratie waarin we alle factoren – behalve de luchtdruk – constant hielden en bewijzen zo dat de hypothese klopt,” legt onderzoeker Christopher Guglielmo uit.

De onderzoekers simuleerden onder meer winterse buien en lenteweer en keken hoe de vogels op een verandering in luchtdruk reageerden. “We hebben nu duidelijk aangetoond dat vogels, zowel wanneer ze overwinteren als wanneer ze migreren, over een interne barometer beschikken die ze helpt om over alles beslissingen te maken: van vliegen tot voeding,” legt onderzoeker Scott MacDougall-Shackleton uit. Zo waren de onderzoekers er bijvoorbeeld getuige van dat vogels – die normaal ‘s ochtendsvroeg op hun gemakje opstarten – direct gingen eten als er kort voor zonsopgang een luchtdrukdaling optrad. Dat is te lezen in het blad Animal Behaviour.

Bronmateriaal

"Birds predict weather change and adjust behaviour by reading barometric pressure" - UWO.ca
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cephas (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd