Voetballen in warm Qatar? Neem een paracetamolletje!

paracetamol

Het lijkt erop dat het WK dat in 2022 in Qatar gehouden wordt, verplaatst gaat worden naar de koudere wintermaanden. ‘s Zomers zou het in de oliestaat te warm zijn om te voetballen. Maar misschien is er nog wel een ander alternatief: een paracetamolletje. Dat verbetert het uithoudingsvermogen tijdens sporten in de hitte.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Experimental Physiology. Ze baseren hun conclusie op een experiment met een groep gezonde mannen. De heren kregen een enkele dosis paracetamol of een placebo toegediend. Daarna gingen ze met een vastgestelde snelheid in een warme omgeving fietsen. Terwijl de mannen sportten, werd hun kerntemperatuur en huidtemperatuur gemeten. Ook werd aan de proefpersonen gevraagd hoe warm ze het hadden.

De mannen die paracetamol hadden geslikt, hielden het al sportend veel langer in de hitte uit. Waarschijnlijk komt dat doordat de paracetamol ervoor zorgde dat hun lichaamstemperatuur daalde. De mannen die paracetamol gebruikten en het langer volhielden in de hitte, bleken namelijk ook een lagere lichaamstemperatuur te hebben.

Onduidelijk is nog hoe paracetamol er precies voor zorgt dat de lichaamstemperatuur daalt. “Het is belangrijk dat we nu uit gaan zoeken hoe paracetamol ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur tijdens het sporten daalt,” merkt onderzoeker Lex Mauger op.

Bronmateriaal

"Paracetamol Improves Exercise Endurance in the Heat" - Wiley (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michelle Tribe (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd