VN krabbelt terug in Himalaya-gletsjerskwestie

Met zekerheid concludeerde het wetenschappelijk team van de Verenigde Naties dat de gletsjers in de Himalaya tegen 2035 zouden verdwijnen. Van die zekerheid is niets meer over. Vandaag maakte het team bekend dat wetenschappelijk bewijs voor de in 2007 gedane voorspelling ontbreekt. Deze woensdag is een gloriedag voor klimaatsceptici.

In het rapport uit 2007 beweerde het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) dat de gletsjers in de Himalaya binnen drie decennia zouden verdwijnen. Die voorspelling is vandaag echter keihard onderuit geschoffeld. Het wetenschappelijk bewijs zou magertjes zijn. Een onderzoek moet uitwijzen hoe de voorspelling uiteindelijk toch in het klimaatrapport verzeild is geraakt.

Een nieuwe voorspelling over wanneer de gletsjers in de Himalaya dan wél gaan verdwijnen, blijft voorlopig uit. Het onderzoeksteam heeft laten weten dat het in ieder geval aannemelijk is dat de gletsjers in de 21e eeuw versneld massa verliezen.

Het terugkrabbelen van de VN kan grote gevolgen hebben; veel landen hebben hun beleid op de voorspellingen van het klimaatpanel aangepast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd