Vloek van Russische Marssonde blijft overeind

Gisteren lanceerde Rusland met succes een sonde die richting Mars moest gaan. En nu blijkt het weer goed fout te zijn.

Het moet een opluchting zijn geweest toen de Russen met succes hun sonde Phobos-Grunt de lucht inschoten. In 1988, 1989 en 1996 probeerden de Russen ook al een sonde richting Mars te sturen. Maar dat ging elke keer mis. En ook vijftien andere missies van de Sovjet-Unie en Rusland richting Mars en Phobos verliepen nooit helemaal naar wens. Vijftien jaar na de laatste poging probeerden ze het opnieuw. En met succes. Tenminste: daar leek het gisterenavond op.

WIST U DAT?

…zich aan boord van Phobos-Grunt diverse micro-organismen bevinden?

Maar alles wijst er nu op dat het toch weer fout is gegaan. De sonde is in een baan rondom de aarde beland en lijkt niet van plan te zijn om die nog te verlaten. “We hebben een zware avond gehad,” bekent Vladimir Popovkin, baas van de Russische ruimtevaartorganisatie. “We konden het ruimtevaartuig lange tijd niet vinden. Nu weten we de coördinaten.”

Het lijkt erop dat het ruimtevaartuig Phobos-Grunt de motoren die de capsule uit de baan rondom de aarde moesten helpen, nooit startte. Toch is de missie nog niet helemaal verloren, zo benadrukken de Russen. Mogelijk kan Phobos-Grunt nog gereset worden en alsnog de motoren starten.

Bronmateriaal

"Russia's Mars mission may be in trouble" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Roscosmos (via Space.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd