Vloeipapier van germanium vangt kogels op

Wetenschappers denken dat het in de toekomst mogelijk is om betere kogelvrije vesten te maken. Zacht papier van germanium is bijna net zo sterk als Kevlar, materiaal waar momenteel de vesten van worden gemaakt. Ook bijzonder: in de toekomst kunnen t-shirts van silicium gebruikt worden om zonne-energie op te vangen.

Een groot blok germanium is hard en broos. Vloeipapier van germanium is echter zacht en flexibel. Wetenschappers gebruiken germanium en maken er nanodraden van. Deze nanodraden worden vervolgens in elkaar geweven en zo ontstaat er buigzaam en sterk materiaal.

Toch hebben wetenschappers nog een lange weg te gaan. Kevlar vangt niet alleen kogels omdat de individuele vezels sterk zijn, ook zijn de vezels dicht op elkaar geweven. Wetenschappers zijn er nog niet in geslaagd om nanodraden van germanium dicht genoeg op elkaar te weven om de hardheid van Kevlar te evenaren.

Zonne-energie
Ook op het gebied van zonne-energie kunnen t-shirts van nanodraden een belangrijke stempel drukken. Vloeipapier met nanodraden van silicium is in staat om zonlicht te absorberen. Dit materiaal kan op veel verschillende manieren gebruikt worden. Wanneer iedereen een t-shirt draagt met dit materiaal, kan iedereen meehelpen aan het opwekken van elektriciteit. Daarnaast is het mogelijk om flexibele batterijen te maken of zeer dunne LCD-schermen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd