Vliegtuig vliegt op algen

Volgende week demonstreert het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS het eerste vliegtuig dat vliegt op ‘algenbrandstof’. De demonstratie vindt plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn. Directeur Jean J. Botti kondigde de vlucht aan in de Duitse krant Welt Kompakt.

“Net zoals veel andere bedrijven willen we bijdragen aan een paradigmaverschuiving in de luchtvaartindustrie. Het vinden van een alternatief voor kerosine is één van onze prioriteiten,” aldus Botti.

Het tweemotorige vliegtuig, de Diamond DA 42 e, verbruikt minder brandstof per uur dan een klassiek kerosinevliegtuig. Botti: “De energie-intensiteit van algen is ideaal. Algen groeien in vuil water of in rioleringen en kunnen dus geproduceerd worden zonder dat landbouwgrond eronder lijdt.”

“Tegen 2050 willen we een halvering van de CO2-uitstoot en het lawaai,” zegt de technische directeur tegen de Welt Kompakt. “Het is de bedoeling dat de luchtvaartindustrie in de toekomst geen rol meer speelt in de klimaatverandering.”

Botti is realistisch. Hij zegt dat er nog veel inspanning nodig is voordat algenbrandstof een serieuze concurrent kan worden van de huidige brandstoffen. “Ik zal al blij zijn als tien procent van onze vloot op biobrandstof vliegt,” zegt hij nog.

Tijdens de bekendmaking werd ook gemeld dat er momenteel gewerkt wordt aan een hybride helikopter die deels op elektriciteit vliegt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd