Vliegtuig dat zonder een druppel brandstof een reis om de wereld gaat maken, gepresenteerd

solarimpulse

Bertrand Piccard en André Borschberg hebben hun nieuwe zonnevliegtuig gepresenteerd. Met dit vliegtuig – Solar Impulse 2 – gaan ze zonder een druppel brandstof te verbruiken binnenkort de wereld rond vliegen.

Solar Impulse 2, een vliegtuig dat vliegt op zonne-energie, is het resultaat van twaalf jaar onderzoek. Het vliegtuig – dat ruimte biedt aan één persoon – heeft een spanwijdte van 72 meter en weegt zo’n 2300 kilo. De cockpit is zo ontworpen dat een piloot er een week in kan overleven.

Zonder brandstof
Het is de bedoeling dat enkele piloten om beurten in het vliegtuig plaatsnemen en vijf opeenvolgende dagen vliegen. Uiteindelijk zal het zonnevliegtuig zo een rondje rond de aarde voltooien, zonder ook maar een druppel brandstof te hebben verbruikt. Het is iets wat nog geen enkel vliegtuig ooit gepresteerd heeft.

Nummer één

Solar Impulse 2 is de opvolger van Solar Impulse 1. Met dit eerste vliegtuig bewezen Borschberg en Piccard al dat het mogelijk is om ‘s nachts met een zonnevliegtuig te vliegen en van het ene continent naar het andere te vliegen.

Piloot
Het vraagt enorm veel van het vliegtuig zelf. Maar zeker ook van de piloot. Zo wordt – om zonne-energie te besparen – de cockpit niet verhit. Bovendien zal de piloot het in een cockpit van 3.8 vierkante meter vijf opeenvolgende dagen uit moeten zien te houden. “Daarom zal deze vlucht rond de wereld zowel een menselijke als technologische prestatie zijn,” vertelt André Borschberg, mede-oprichter van de organisatie die Solar Impulse 2 bouwde.

Het zonnevliegtuig zal de komende maanden enkele testvluchten maken. De reis rond de wereld staat gepland voor maart 2015. Het vliegtuig start dan in het Golfgebied, steekt de Arabische Zee over, vliegt over China, de Stille Oceaan, de VS, de Atlantische Oceaan, het zuidelijke deel van Europa of noordelijk deel van Afrika om weer op zijn beginplaats te arriveren. Het vliegtuig zal regelmatig landen, waarbij de piloot wordt afgelost door een collega en er verschillende evenementen worden georganiseerd voor bijvoorbeeld overheden, scholen en universiteiten.

Bronmateriaal

Persbericht 'Solar Impulse 2: the round-the-world aircraft is completed'
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Solar Impulse.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd