Vliegende Humvee een stapje dichterbij

DARPA’s Transformer, een soort vliegende Humvee, wordt mogelijk realiteit. Het Robotica Instituut van de Amerikaanse Carnegie Mellon universiteit heeft ruim 700.000 euro gekregen om een autonoom systeem te ontwikkelen voor het militaire voertuig. De Transformer is in staat om over hobbelige bospaden te scheuren, maar kan ook opstijgen en een stukje vliegen.

Het toekomstige voertuig moet ruim 450 kilometer kunnen reizen met een volle tank. Daarnaast moet het voertuig binnen een minuut transformeren van een soort Humvee naar een vliegtuig. De vliegende auto is in staat om vier personen (inclusief bagage) mee te nemen. DARPA wil dat de vliegende auto gebruikt wordt in het leger, bijvoorbeeld om rivieren, ravijnen of bergen gemakkelijk over te steken.

Automatische piloot
De universiteit gaat het geldbedrag gebruiken om een soort automatische piloot te ontwikkelen voor de ‘vliegende auto’. “Het idee is dat iemand zonder vlieglessen deze vliegende auto moet kunnen besturen”, zegt professor Sanjiv Singh van de universiteit.

WIST U DAT…

…een vliegende auto al te koop is voor bijna 200.000 dollar? U heeft wel een vliegbrevet nodig!

Ervaring
De Carnegie Mellon universiteit heeft veel ervaring met autonome computersystemen. Zo maakte deze universiteit automatische systemen voor een SUV en een onderzeeboot. NASA gebruikte de onderzeeboot in 2007 om ‘s werelds diepste zinkgat te verkennen.

2012
De universiteit heeft zeventien maanden de tijd om het autonome systeem te ontwikkelen voor de vliegende auto. Dit betekent dat het systeem naar verwachting in 2012 het levenslicht ziet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd