Vliegen mini-zwarte gaten dagelijks door de aarde?

Minuscule zwarte gaten schieten dagelijks door de aarde heen. Dit is de uitkomst van een nieuw onderzoek. De mini-zwarte gaten zijn echter heel anders dan de grotere varianten in het heelal.

Een mini-zwart gat is kleiner dan een atoom. Aangezien het object zo klein is, kan een mini-zwart gat geen materie opzuigen. Wel kan een mini-zwart gat atomen vangen. Grotere moleculen kunnen in een baan om een mini-zwart gat terecht komen.

“Mini-zwarte gaten – of ‘gravitationele equivalenten van een atoom’ (GEA’s) – richten geen schade aan”, zegt onderzoeker Aaron VanDevender van het biotechnologisch bedrijf Halcyon Molecur in Californië. “Een atoom kan loskomen van een GEA’s, maar wanneer die tegen u opbotst, dan merkt u er niets van. De hoeveelheid energie is daarvoor veel te laag.”

Stephen Hawking denkt dat zwarte gaten massa verliezen in de vorm van Hawking-straling en uiteindelijk verdampen. Toch hebben wetenschappers nog nooit Hawking-straling geobserveerd. Het is dus mogelijk dat mini-zwarte gaten blijven bestaan. Volgens Aaron VanDevender en zijn vader J. Pace VanDevender (Sandia National Laboratories in New Mexico) schieten er iedere dag één of twee GEA’s door de aarde.

Onzichtbaar
Aangezien de waarnemingshorizon (de grens van waarachter licht of materie een bepaald ander punt niet meer kan bereiken) van een mini-zwart gat waarschijnlijk kleiner is dan een atoom, is een GEA zo goed als onzichtbaar voor mensen.

Twijfels
Sommige wetenschappers twijfelen aan de theorie van vader en zoon VanDevender, vooral omdat de theorie nog niet bewezen kan worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd