‘Vleeseter is toch geen hufter’

Hoogleraar A.A. Stapel werd gisteren op non-actief gesteld, omdat hij had gesjoemeld tijdens onderzoeken. En dat heeft ook gevolgen voor de hufterige vleeseter.

Eind augustus publiceerde de Radboud Universiteit in samenwerking met de universiteit van Tilburg een onderzoek naar vleeseters. Hieruit zou blijken dat vlees het slechtste in mensen naar boven haalt. Mensen zouden er onder meer egoïstisch van worden.

Meer

Lees hier meer over fraude in de wetenschap.

Verbijsterd
Nu blijkt dat Stapel, werkzaam aan de universiteit van Tilburg, ook met die resultaten gesjoemeld heeft. De twee andere onderzoekers die de resultaten samen met Stapel publiceerden, laten weten geschokt te zijn. Stapel had het onderzoek naar eigen zeggen door een assistent laten uitvoeren en op basis daarvan is een persbericht opgesteld, zo meldt Roos Vonk, één van de onderzoekers achter de studie naar hufterige vleeseters, op haar blog. “Ik moet aannemen dat ook de ‘vlees-data’ berusten op fraude,” zo concludeert ze. Het komt ook voor haar als een donderslag bij heldere hemel. “Diederik Stapel was een van de beste sociaal-psychologen van Europa. Hij had een vlekkeloze reputatie, hij was een uitstekende docent en decaan en hij leek een toonbeeld van integriteit. Wat hij gedaan heeft is op zichzelf al verbijsterend.”

Fake
Vonk biedt haar excuses aan en noemt het een ‘afgang van mega-formaat’. “De resultaten waren compleet fake!” Naar alle waarschijnlijkheid zijn er helemaal geen onderzoeksresultaten die een verband leggen tussen het gedrag van mensen en het eten van vlees. “De vragen die we hierover hadden moeten we alsnog onderzoeken en dat zullen we ook doen,” zo belooft Vonk.

Stapel zou meerdere onderzoeken hebben gemanipuleerd. Een commissie doet nu onderzoek naar de fraude en komt eind oktober met een oordeel.

Bronmateriaal

"Onderzoek naar 'psychologie van vlees' berust op fraude" - Roosvonk.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joshua Bousel (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd