Vleesetende plant werkt ondergronds

  Wetenschappers hebben ontdekt dat de vleesetende plant van het geslacht Philcoxia onder de grond wormen vangt en verteert.

  Nog niet zolang geleden ontdekten wetenschappers het geslacht Philcoxia. Het geslacht telt voor zover we nu weten drie soorten. De planten zijn terug te vinden in Brazilië waar ze het vooral goed doen in zonlicht en in grond met weinig voedingsstoffen.

  Bewijs
  De onderzoekers vermoedden bij de ontdekking van dit geslacht al wel dat het om vleesetende planten zou gaan. Maar echt bewijs daarvoor konden ze niet vinden. Tot nu. In het blad Proceedings of the National Academy of Sciences is te lezen dat de onderzoekers onomstotelijk hebben bewezen dat Philcoxia een geslacht is dat uit vleesetende planten bestaat.

  Ondergronds
  Philcoxia is wel heel bijzonder. In tegenstelling tot veel andere vleesetende planten werkt de plant namelijk ondergronds. Met behulp van ondergrondse, plakkerige bladeren vangt de plant wormen. En die wormen worden ook weer ondergronds verteerd.

  De onderzoekers denken wel te weten waarom de plant er zulke bijzondere technieken op nahoudt. Philcoxia groeit in gebieden waar weinig voedingsstoffen voorkomen. En dan is vindingrijkheid het enige wat zo’n plant nog rest.

  Bronmateriaal

  "Underground leaves of Philcoxia trap and digest nematodes" - PNAS.org
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Caio G. Pereira / Rafael S. Oliveira et al / PNAS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd