Vleesetende plant inspireert robots

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die doet denken aan een vleesetende plant en zelf een ‘prooi’ kan vangen.

De robot liet zich inspireren door de Venusvliegenvanger. Deze plant gebruikt twee bladeren om vliegen te vangen. Op de bladeren zitten hele fijne haartjes. Als een insect op die haartjes landt, klappen de bladeren dicht. De vlieg zit gevangen en wordt door de plant opgegeten.

Voelen
Wetenschappers bouwden een robot die datzelfde kan. Namelijk: de aanwezigheid van een prooi ‘voelen’ en dichtklappen. De robot heeft net als de Venusvliegenvanger twee bladeren. Die zijn gemaakt van een zacht materiaal dat zich buigt wanneer er stroom op wordt losgelaten. Wanneer de ‘haartjes’ op dit materiaal worden aangeraakt, wordt een schakelaar geactiveerd en loopt er stroom doorheen. Het resultaat: de bladeren klappen dicht.

WIST U DAT?

…er ook al robots zijn die min of meer hun eigen lichaam kunnen bouwen?

Vlieg
En het werkt echt. Zo heeft de robot al eens een nietsvermoedende vlieg gevangen. De robot eet deze natuurlijk niet op, maar kan de vlieg wel gevangen houden.

U vraagt zich misschien af: wat voor nut heeft dit onderzoek. Nou: er zijn meerdere mogelijkheden. Zo werken de onderzoekers eigenlijk aan robotisch materiaal dat zich gedraagt als spieren. Dit materiaal kan later in de medische wereld gebruikt worden om kapotte of versleten spieren te vervangen. Maar ook voor de robotica zelf biedt het onderzoek kansen. Zo kunnen robots van de toekomst misschien op deze manier zelf insecten en bacteriën vangen en deze omzetten in energie. Er is al een robot die bacteriën gebruikt om vliegen te verteren en de elektronen die daarbij vrijkomen worden weer gebruikt als energie. Door zo’n robot uit te rusten met de mogelijkheid om zelf insecten te vangen, kan deze zichzelf helemaal onderhouden.

Bronmateriaal

"Robot Venus flytraps could eat bugs for fuel" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Beatrice Murch (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd