Vleesetende plant biedt insecten waterglijbaan

heliamphora nutans

Wetenschappers hebben ontdekt dat een Venezolaanse vleesetende plant een waterglijbaan creëert waardoor zijn prooi letterlijk zo zijn ‘maag’ in glijdt.

Heel veel planten beschikken over haren. Die haren stoten water af. Maar de haren in de beker van de bekerplant Heliamphora nutans zijn anders. Zij zijn wel heel gemakkelijk nat te maken.

Experiment
Het zette onderzoekers van de universiteit van Cambridge aan het denken. Zouden deze haren geen rol spelen bij het vangen van insecten: het lievelingsmaaltje van de bekerplant? Ze namen de proef op de som en experimenteerden met Heliamphora nutans met natte en droge haren. Ze ontdekten dat natte haren ervoor zorgden dat de bekerplanten veel meer mieren vingen: tot wel 88 procent van de voorbijgaande mieren belandden in de beker, tegen 29 procent wanneer de haren droog waren.

WIST U DAT…

…er ook vleesetende planten zijn die kunnen veranderen in een katapult?

Verklaring
De onderzoekers kunnen ook wel verklaren hoe dat komt. De natte haren, in combinatie met de richting van de haren (ze zijn naar beneden gericht) zorgen ervoor dat de mieren geen grip kunnen krijgen en zo de beker in glijden. “Het is voor het eerst dat we observeren dat planten hun haren zo gebruiken,” vertelt onderzoeker Ulrike Bauer. “Normaal gesproken worden haren gebruikt om bladeren waterafstotend te maken.”

En zelfs in perioden waarin weinig regen valt, slagen de bekerplanten erin om deze techniek te gebruiken, stellen de onderzoekers. Ze trekken dan vocht dat zich op de beker heeft verzameld naar de haren toe. Zo zorgen ze ervoor dat ze voortdurend voldoende voedsel binnen krijgen.

Bronmateriaal

"Ants Aquaplaning On a Pitcher Plant" - University of Cambridge (Eurekalert.org).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carstor (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd