Vleesetende blaasjesplant vangt prooi met recordsnelheid

Planten worden vaak als langzaam beschouwd, maar dat geldt zeker niet voor de vleesetende blaasjesplant. Deze is door wetenschappers benoemd tot de snelste vleesetende plant ter wereld. De waterplant vangt en zuigt zijn prooi in iets minder dan een milliseconde naar binnen. Dat is één van de snelste bewegingen in het gehele plantenrijk.

De onderzoekers stelden de snelheid van de plant vast met behulp van snelle camera’s en sterke microscopen. Ze zijn onder de indruk van de snelheid van de blaasjesplant. “De populaire Venusvliegenvanger is honderd keer langzamer,” weet onderzoeker Philippe Marmottant.

Water
Uit de studie blijkt dat klieren in de de blaasjesplanten eerst het water uit de gesloten val (de ‘mond’ waarmee de plant dieren vangt) pompen. Hierdoor ontstaat spanning in de plant en al die kracht komt vrij wanneer een dier te dicht in de buurt komt. En daardoor kan de plant razendsnel handelen.

WIST U DAT…

Kolk
“Het begint als de haren op de ‘deur’ van de val worden aangeraakt.” Door de spanning in de val staat de deur al op het punt om te knappen. En dan slaat de plant toe. De val gaat open. Deze is net helemaal leeggezogen en is een soort vacuüm geworden. Als de deur opengaat, haast het water zich naar binnen en worden prooien in deze stroming meegevoerd. De kracht van de plant is zo sterk dat in de plant een soort kolk ontstaat. Deze voorkomt dat de prooi nog kan ontsnappen. De plant kan honderden keren op rij toeslaan. Elke keer even precies en even snel.

Er zijn slechts vier bewegingen in het plantenrijk die sneller plaatsvinden dan die van de waterplant. De explosieve opening van de bloemen van de Cornus canadensis en het exploderende fruit van Impatiens zijn daar twee voorbeelden van. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Proceedings of the Royal Society B.

Bovenstaande foto is gemaakt door Carmen Weisskopf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd