Wetenschappers hebben in Tanzania de resten van een 2,7 meter lang reptiel ontdekt. Het reptiel leefde vóór de dinosaurussen de wereld overnamen en heeft onder meer tanden die doen denken aan vleesmessen.
Het reptiel heeft de naam Nundasuchus songeaensis gekregen. De eerste resten van het reptiel werden al in 2007 teruggevonden, maar het bleek een tijdrovende klus te zijn om het reptiel op basis van die vondsten te reconstrueren. Maar nu – zo’n acht jaar later – kunnen onderzoekers het grote reptiel dan eindelijk officieel presenteren in het blad Journal of Vertebrate Paleontology.
Het reptiel behoort niet tot de dinosaurussen, zo onderstrepen de onderzoekers. Het is een groot reptiel dat leefde voor de dinosaurussen heer en meester werden over de aarde. Het vleesetende reptiel was ongeveer 2,7 meter lang en had scherpe tanden die doen denken aan vleesmessen. De rug van het dier was bedekt met benige platen en onder het lichaam bevonden zich de poten. Daarmee doet het reptiel wel een beetje denken aan de krokodillen van vandaag de dag.
De vondst is belangrijk, zo stelt onderzoeker Sterling Nesbitt. “We weten zo weinig over de tijd waarin de gedeelde voorouder van vogels en krokodilachtigen leefde: er zijn maar weinig fossiele resten van dat deel van de stamboom van reptielen. Deze vondst helpt ons om enkele gaten in die stamboom op te vullen.”