Wetenschappers halen keihard uit naar de vleesliefhebber door te concluderen dat vlees het slechtste in mensen naar boven haalt.
De onderzoekers baseren die conclusie op een aantal experimenten. In een eerste experiment maakten de onderzoekers proefpersonen eerst onzeker. Vervolgens kregen de proefpersonen een maaltijd voorgeschoteld: vlees, vis of vegetarisch. De mensen die onzeker waren gemaakt kozen in zestig procent van de gevallen voor vlees, terwijl de controlegroep (die niet onzeker was gemaakt) slechts in twintig procent van de gevallen voor vlees ging.
Symbolisch
De onderzoekers concluderen dat vlees niet alleen voedsel is, maar ook een symbolische waarde heeft. Volgens de wetenschappers geeft vlees het ego van mensen een oppepper. “Vlees eten is van oudsher ook geassocieerd met status; vlees was vroeger veel duurder en schaarser dan nu,” concludeert onderzoeker Roos Vonk.
WIST U DAT…
Egoïst
In een tweede onderzoek probeerden de wetenschappers te achterhalen wat er gebeurt als we denken aan vlees. De onderzoekers lieten proefpersonen een plaatje van een biefstuk zien. Andere proefpersonen kregen een ‘neutraal’ plaatje te zien: bijvoorbeeld van een boom. Daarna namen alle proefpersonen deel aan een spel waarbij iets verdeeld moesten worden. De proefpersonen die naar een plaatje van een biefstuk hadden gekeken, bleken veel egoïstischer te zijn. Ze kozen vaker voor zichzelf, hielpen anderen minder vaak en waren egoïstischer. Opvallend genoeg voelden de mensen die vlees hadden gegeten zich ook meer op zichzelf aangewezen: ze voelden zich eenzamer en minder geliefd.
Verheffen
Volgens Vonk is dat goed te verklaren. “Vlees eten is een manier om jezelf te verheffen boven anderen. Maar door jezelf te verheffen, verlies je ook de verbinding met anderen. Vlees kan blijkbaar ook die rol vervullen. Dat verklaart waarom onzekere mensen er meer behoefte aan hebben. Het maakt ook dat mensen hufteriger worden als ze aan vlees denken en zich eenzamer voelen.” Mogelijk verklaart het ook waarom vegetariërs beter in hun vel zitten.
De resultaten komen overeen met eerdere onderzoeken waaruit ook al bleek dat vleeseters meer met hiërarchie en dominantie bezig zijn. Dit onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en Tilburg University.
UPDATE: Op donderdag 8 september werd bekend dat de resultaten van dit onderzoek onjuist zijn. Eén van de onderzoekers zou de resultaten gemanipuleerd hebben.